Bibliotekschefer for digitalisering, men imod brugerbetaling

08-02-2011 af Henrik Hermann
En fælles digital løsning for bibliotekerne er nødvendig, mener Bibliotekschefforeningen, som vil modarbejde brugerbetaling.  På årsmødet  i Vejle fik foreningen pludselig ny næstformand.

- Bibliotekschefforeningen vil arbejde målrettet på, at vi opnår fælles løsninger, der giver bedre, digital service til borgerne. Vi har allerede nu mange forskellige løsninger. Resultatet af  Danskernes Digitale Bibliotek skal være bedre – ellers er det jo ligegyldigt. Vi skal have fælles løsninger, der giver bedre service til borgerne.
Med disse ord var formanden for Bibliotekschefforeningen, Mogens Vestergaard, Roskilde Bibliotekerne, ved foreningens årsmøde i Vejle 3.-4. februar, helt klar i mælet om, hvad foreningen skal kæmpe for.

En minual om digitalisering

Blandt de næsten 100 årsmødedeltagere var der stor enighed om, at digitalisering er mål nummer ét  de kommende år, og det er foreningens prioriterede fokusområde nummer ét i 2011 med følgende formulering om, at ”Sikre Bibliotekschefforeningen størst mulig indflydelse på realisering af visionen om Danmarks Digitale Bibliotek for at fremme de bedste, lokale udviklingsbetingelser gennem rationelle, centrale løsninger”.

Uklarhed skal blive til klarhed med hensyn til Danskernes Digitale Bibliotek – som lige nu hverken har en vision eller en mission, men er en anbefaling i rapporten om  Folkebibliotekerne i vidensamfundet, mens der arbejdets i en styregruppe og en koordinationsgruppe med den store udfordring.

Ifølge Bibliotekschefforeningen er det nødvendigt med en slags minual eller en "pixibog” for glasklart, at fortælle, hvad Danskernes Digitale Bibliotek går ud på. Det er nødvendigt, før der kan formuleres en egentlig vision og mission, der skal føre til den strategi, som så skal implementeres.

Undgå brugerbetaling

I sin mundtlige beretning vendte formand Mogens Vestergaard sig imod, at brugerne skal betale for ydelser på biblioteket:

-  Brugerbetaling spøger også  i baggrunden for tiden. Riget fattes penge, og alle sten vendes for at se, om der ikke ligger en guldskat begravet. Vi vil vende os kraftigt imod det. Adgangen til viden, oplysning og kulturel aktivitet er fundamental og central, hvis Danmark skal klare sig i den globale konkurrence. Ikke kun på bibliotekerne, men på vore beslægtede institutioner, skoler, teatre og så videre, sagde Mogens Vestergaard blandt andet.

Glem aldrig brugeren

Årsmødets tema var noget dramatisk: Glem medborgeren, brugeren eller kunden – og du er død!

Blandt oplægsholderne var forfatteren til bogen ”Kulturens skjulte styrker”, Peter Hanke, der foreslår, at biblioteket som institution begynder det nødvendige opgør med det, Hanke, kalder ”det politiske tvangsægteskab mellem kultur og fritid"-  Fra Syddansk Universitet deltog forskeren Kasper Støvring med bibliotekernes bidrag til den nationale sammenhængskraft.

Fredag var der, efter et oplæg fra Mogens Jensen i rollen som ”kulturminister”, debat om emnet, ”Har Biblioteket solgt sin sjæl” med deltagelse af Mogens Jensen, Peter Hanke, og formand for Dansk Forfatterforening Lotte Garbers, Britta Bitsch, chef for lokalbibliotekerne i Århus – mens Clement Behrendt Kjersgaard var debattens skarpe facilitator.

Jytte Bræmer ny næstformand

Under generalforsamlingen var der tre nyvalg til bestyrelsen. På forhånd havde Jens Lauridsen, Tårnby og Peter Hansen, Grenaa, meddelt, at de trådte ud af bestyrelsen. Næstformand Britta Bitsch, Århus, have ønsket at genopstille. Og på forhånd havde chef for Københavns Hovedbibliotek Jens Steen Andersen meldt sig som kandidat. Han blev valgt ind sammen med Torben Jano, Slagelse og Jytte Bræmer, Fredericia. Jytte Bræmer opnåede i øvrigt flest stemmer, mens Britta Bitsch overraskende fik færrest stemmer, og dermed kunne hun ikke fortsætte som næstformand eller bestyrelsesmedlem. Efter at bestyrelsen har konstitueret sig, er Jytte Bræmer nu ny næstformand.

I øvrigt var ytringsfrihed også et af de vigtige emner på generalforsamlingen, hvor Mogens Vestergaard tog afstand fra forsøg på at knægte ytringsfriheden – hvad enten det gælder møder på det Det Kongelige Bibliotek, eller når Apple eksempelvis udøver censur ved at afvise at lade Ekstra Bladet bruge applikationer.

Se oplæg og læs mere på Bibliotekschefforeningens hjemmeside her
 

Kommentarer (1)

9. februar 2011 kl. 00:34
Jamen, en af de opgaver som ligger lige til højrebenet er da at få gang den danske bogskat på internettet! Personligt ser jeg helst at den ligger der i fuldtekst, men det går forlagene sikkert ikke med til. Så lad os da i stedet på snippet views af bøgerne, og fuld adgang til at søge i dele af den.

Det er beskæmmende at det er et udenlandsk foretagende som Google der helt uden om danske kanaler har langt den største del af den danske bogbestand digitaliseret i Google Bogsøgning (anslået 5-10.000 bind). Fordi de tilfældigvis befinder sig på biblioteker i USA.

Det Kongelige Bibliotek er begyndt. Men efter min opfattelse i den forkerte ende: De ældste bøger først! Prisværdigt. Men med det tempo der er på i dag, skal vi ikke forvente at vi får de efterspurgte og brugbare nutidige bøger at se før om adskillige årtier.

Der er blevet snakket og snakket og snakket om det her i over 5 år. Og bevilliget penge, mange hundrede millioner set i EU sammenhæng, til det her. Men hvor bliver digitaliseringen af? Hvor længe har vi tænkt os at snakke? Eller tror man at hvis bare man snakker om det, så sker der osse noget?

Vi har et af verdens kraftigste og mest fine bredbåndsnet. Vi bruger det bare ikke til noget særlig fornuftigt. Det er sådan lidt som den person der køber en super duper flot Jaguar, og så blot hygger sig med at bruge cigartænderen, eller høre på bilradioen.

Jeg ved godt at bibliotekerne skal ind over Bogbranchen, forlagene og boghandlerne også. Men hvor er presset fra biblioteksvæsnet henne?

Læs eventuelt min weblog, Internetsøgning (erikhoy.blogspot.com) for dokumentation.

Skriv en kommentar