Styrelsen lover analyser efter sommeren

05-07-2011 af Anette Lerche
Det er ikke længere Styrelsen for Bibliotek og Medier, der udsender Biblioteksstatistikken, og den statistik Danmarks Statistik har sendt ud kaldes en væsentlig forringelse. Styrelsen er dog allerede ved at udarbejde de analyser, som sektoren savner.
Biblioteksstatistikken for 2010 er udkommet. Som noget nyt er det ikke Styrelsen for Bibliotek og Medier, der er afsender, men Danmarks Statistik. Og det er noget af en forringelse, konstaterer formanden for Bibliotekschefforeningen og bibliotekschef ved Roskilde Bibliotekerne Mogens Vestergaard.

Og han er ikke alene om at synes, at bibliotekssektoren ser ud til at have mistet et gennemarbejdet analyseredskab. Da Styrelsen for Bibliotek og Medier stod bag statistikindsamlingen, udkom Biblioteksstatistikken med en grundig gennemgang og udpegning af hovedtendenserne.

- Det var let at sammenligne tallene, og hvis man for eksempel manglede nogle tal, var det let selv at regne ud. Nu kan man, så vidt jeg kan se, ikke længere gøre det. Ligesom det er blevet vanskeligt at trække tallene over i et regneark og få noget brugbart ud af det, siger Mogens Vestergaard.

- Statistikken var et godt redskab, fordi den for eksempel kunne give et fingerpeg om, hvem der gjorde det godt på særlige områder, siger Mogens Vestergaard.

Styrelsen udsender analyser til august
Det er ikke Styrelsen for Bibliotek og Medier, der har truffet beslutningen om, at statistikken nu skal indsamles og udgives af Danmarks Statistik. Den beslutning er en del af regeringsgrundlaget for 2007, hvor man besluttede, at al offentlig statistik skal indsamles af Danmarks Statistik. På det tidspunkt var styrelsen og Kulturministeriet ellers klar med domænet kulturtal.dk, hvor al statistik fra ministeriets ansvarsområde skulle indsamles.

- Allerede i løbet af ugen sender vi en kort opridsning af tendenser ud, og så kommer vi med noget mere tilbundsgående i augustmåned. Der laver vi en analyse, der vil minde om det, vi plejer at lave, forklarer Ulla Kvist, bibliotekskonsulent, Styrelsen for Bibliotek og Medier.

Hun understreger, at styrelsen ikke har kunnet sende noget ud samtidig med, at statistikken kom på gaden.
- Vi har nemlig fået tallene for 2010 samtidig med alle andre.

Kommentarer (2)

7. juli 2011 kl. 13:37
En lille berigtigelse: Ret skal være ret. Man kan godt gøre lidt ved tabellerne på Danmarks Statistiks hjemmeside, men det kræver lidt vejledning. Så det er muligt med lidt ihærdighed at konstruere et materiale, der ligner den gamle statistik. Men det var lettere og bedre før...
8. juli 2011 kl. 08:29
Man kan direkte links til tabellerne om folkebibliotekerne her: http://www.dst.dk/statistik/nyt/relateret.aspx?psi=1482

Man kan desuden finde en varedeklaration her: http://www.dst.dk/Statistik/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=149048

Jeg vil i øvrigt anbefale Danmarks Statistiks bibliotek, som gerne hjælper med at hente de rette tal ud fra statistikbanken: http://www.dst.dk/OmDS/Bib/spoerg.aspx

Det er klart at man skal vænne sig til, og lære at kende, Statistikbanken, men jeg tror at det på sigt kan blive et rigtigt interessant værktøj.

Mvh
Matthias Engberg Eiriksson
tidl. Danmarks Statistiks bibliotek

Skriv en kommentar