120.000 digitale bøger frit tilgængelige i Norge

09-11-2011 af Sabrine Mønsted
Bokhylla.no er Norges digitale bogtjeneste og 10 millioner sider vil snart være søgbare. Beslutningen er politisk og skal være med til at bevare ikke kun kulturarven, men også den norske identitet.
Erkendelsen af, at norsk er et lille sprog, og at internettet overvejende fungerer på engelsk, har blandt andet fået den norske regering til at kaste penge i digitaliseringen og bevaringen af den norske kulturarv.

»Det er ingen grund til at tro, at udenlandske aktører skal føle et ansvar for at gøre norsk kultur og litteratur synlig på nettet,« som der står på Bokhyllas hjemmeside.

Bøger fra det sidste årti samt fra det 16. til det 19. århundrede er i første omgang blevet digitaliseret. Det betyder, at der også er et stort antal nye titler fra 1990 til 2000. 

Giver mere end Google
Fordelen ved, at det store projekt er en politisk beslutning og en national opgave, og at ikke for eksempel Google har stået for digitaliseringen er, ifølge Bokhylla.no, at brugerne kan læse hele tekster, og ikke som hos Google, kun dele af bøgerne.

»Google Books lader dig søge i bøger, men viser klip og leder dig videre til netboghandlere eller biblioteket. I Bokhylla kan alle i Norge læse hele bogen på skærmen, takket være en aftale mellem Nationalbiblioteket og Kopinor.«

Norges kultur- og kirkeminister, Trond Giske, sagde desuden, da den nationale strategi for digital bevaring og formidling af kulturarven blev lagt frem:

»Regeringen vil videreudvikle offentlige mødesteder for kultur- og kundskabsformidling, bevare kulturarv og fremme demokrati og identitet.«

Læs mere her:
http://www.nb.no/bokhylla

Skriv en kommentar