Cyklende netværk fra Berlin til USA?

23-06-2011 af Henrik Hermann

5 danskere deltog, da en flok finner realiserede ideen om et netværksprojekt, hvor 75 bibliotekarer cyklede ruten fra København til Berlin. Med flaprende kartotekskort i egerne og konferencer undervejs. Bibliotekschefen i Vesthimmerland kom i det høje gear efter en faglig tour de force om  meget fra åbne biblioteker, konference om open source og opbygning af et stærkt internationalt netværk. Og måske et jobbytte med en tysk kollega.

Straks han hørte om ideen, var bibliotekschef Bo Jacobsen i Vesthimmerland nærmest på cyklen.

- Jeg hørte om nogle finner, der efterlyse gamle kartotekskort, de trykte noget med Cycling for Libraries og ville cykle til Berlin fra København, jeg gik straks ned i kælderen, fandt de gamle kartotekskort til at trykke på og sendte dem, for jeg synes, det er en god idé at lære hinanden at kende ved at gøre noget sammen, og her var det en cykeltur med indlagte konferencer og besøg på flere biblioteker siger en begejstret bibliotekschef.

Internationalt netværk
- Det er jo noget helt andet end en bare en konference eller to. Vi har alle fået et rigtig godt, internationalt netværk, Der var folk med fra både Australien, USA og andre lande, siger Bo Jacosen. Et af de første stop var i Greve, hvor Marianne Olsen viste sit bibliotek frem og det åbne bibliotek i Tune, dernæst videre til blandt andet Stubbekøbing og Nykøbing Falster.

- Da vi havde sejlet til Rostock, fik vi politieskorte, motorvejen var lukket, så vi kunne cykle til Warnemünde, siger Bo Jacobsen, der også er vild med at cykle. Der var blandt andet konferencer undervejs om åbne biblioteker, men også om open source.

Frivillige på bibliotekerne?

Netop de åbne biblioteker var et af turens varme emner.
- Vi havde mange spændende diskussioner. Personligt går jeg ind for frivillige, sådan forstået at ildsjæle kan drive en bogcafé, men så er det ikke et bibliotek. Det kræver den professionalisme og faglighed, som vi har, mener Bo Jacobsen, der selv eksperimenterer med frivilligheds-begrebet i Vesthimmerland, men altså altid under betegnelsen ”bogcafeer”.

Bo Jacobsen håber, at turen gentages om et år eller to, måske i de baltiske lande, måske i USA, har nogle af deltagerne talt om, og det er især opbygning af netværk, der drager de fleste.

- Jeg fik opbygget gode relationer til en australsk kollega, for når man har haft oplevelser og kæmpet sig gennem strabadser sammen, så bliver selve netværket og relationerne stærkere. En tysk kollega ved Stuttgart var på i et område med samme udfordringer som vi har i Vesthimmerland, og vi har faktisk aftalt at bytte arbejdsplads i en periode, siger Bo Jacobsen. Naturligvis har holdet oprettet en hjemmeside, som du kan se her, ligesom der er en profil for de cyklende entusiaster på Facebook. Desuden er der fotos fra turen som du kan se på flickr her.

Foruden Bo Jacobsen var de fire andre danske deltagere: Rasmus Fangel Vestergaard, København Kommunes Biblioteker, Tingbjerg,. Lisbeth Rasmussen, Biblioteksleder, Det Informationsvidenskabelige Akademi. Helle Munk, dedikeret biblioteksbruger og. Sonia D. Kirkaldy, bibliotekar TV2. Bo Jacobsen, Vesthimmerlands Biblioteker

Læs også Bo Jacobsens dagbog fra turen på Del Din Viden.

Skriv en kommentar