Digital kulturarv er et hit

27-06-2011 af Sabrine Mønsted
Politikens digitale avisarkiv åbnede for et år siden med aviser tilbage fra 1884. Siden er online-trafikken steget med 150 procent. På BibZoom er kulturarven også blevet tilgængelig i form af 50.000 gamle reklamefilm og historiske lydklip fra det sidste århundrede.
Forside fra Politiken fra 28. januar 1890, Politikens avisarkiv.

På en tilfældig mandag i maj 2011 er næsten to ud af tre visninger på Politikens netside fra arkivet, og 14 procent af alle visninger er på aviser fra før år 2000.
Teknologien bag avisarkivet gør det muligt at zoome, bladre og søge i aviserne, der går tilbage til 1884.

- Tidligere var gamle aviser kun tilgængelige på udvalgte biblioteker og kun på mikrofilm, hvor søgemulighederne var ikke eksisterende. Stigningen i trafikken hos Politiken bekræfter, at der er stor interesse for at læse de gamle aviser, når arkivet er lettilgængeligt og nemt at søge i, siger Jens Funder Berg, administrerende direktør i Visionlink, der står bag arkivets tekniske løsning. 

Han håber, at arkivløsningen kan være med til, at Danmark kommer på højde med de andre europæiske lande i forhold til at sikre vores kulturarv.

Reklamer og danske dialekter

På BibZoom er kulturarven også i fokus. På BibZoom.dk kultur kan du gense mere end 50.000 reklamer fra danske biografer fra 1960 og høre lydklip og radioreportager fra historiske begivenheder.

Du kan også klikke dig ind på et digitalt landkort med optagelser af  det danske sprogs mangfoldighed og udvikling i det tyvende århundrede. 

Det er ikke alle kommuner, der abonnerer på tjenesten og dermed ikke alle borgere, der har adgang til BibZoom.dk kultur, skriver BibZoom i en pressemeddelelse.

Find Politikens arkiv på www.politiken.dk

Find BibZoom.dk kultur på www.bibzoom.dk

 

Skriv en kommentar