Du kan ikke google akademisk viden

07-06-2011 af Sabrine Mønsted
Væsentlig viden for mange virksomheder ligger skjult i forskningsbibliotekernes søgemaskiner og i bibliotekarernes fingre. En undersøgelse fra Forsknings- og innovationsstyrelsen og DEFF peger på en række tiltag, der skal lette virksomheders adgang til viden. Håbet er nu, at videnskabsministeren er med på ideerne.
Virksomhederne skal have lettere adgang til forskningsresultater. Her vinderen af formidlingsdysten »Stjerner med hjerner«, Henrik Skovsgaard fra IT-Universitetet. Pressefoto:Tariq Mikkel Khan
Mange små og mellemstore virksomheder har for eksempel ikke råd til at købe dyre licenser til tidsskrifter, der måske eller måske ikke indeholder de oplysninger, de skal bruge.
Virksomhederne har ikke selv adgang og evner til at bruge søgemaskiner, der kan vise vej til de relevante informationer. Og mange er ikke klar over, at der er hjælp at hente på forskningsbibliotekerne. For virksomhederne er det også en barriere at skulle flytte sig fysisk hen på et forskningsbibliotek for at få bibliotekarisk hjælp.

I undersøgelsen angiver to tredjedele af virksomhederne, at de har vanskeligt ved at få adgang til for eksempel markedsundersøgelser, specialeopgaver og rapporter. 
- Ofte ved virksomhederne heller ikke, hvad det er for viden, de mangler, fordi de ikke, som forskningsbibliotekerne, har overblik over forskningen på et bestemt område, siger vicedirektør i DEFF, Bo Ôhrström.

Mere Open Access
Den forkromede løsning på længere sigt er Open Access, så man i teorien kan google sig frem til den nyeste viden. Og alle studerende skal generelt undervises i at blive bedre til at søge efter viden på nettet.
 - Men det løser ikke problemerne i morgen. Det er en lang proces, siger Bo Öhrström.

Pakker med viden
Et konkret og hurtigt løsningsforslag er, at de mindre virksomheder får statsstøttet bibliotekarisk assistance. Og at forlagene begynder at sælge pakker til virksomhederne, hvor relevant forskning på et bestemt område er samlet. Det kan være til en branche eller til en bestemt type eller størrelse virksomhed.

For forlagene kunne det give et mersalg, mener Bo Ôhrström.
- Som det er nu, køber mange mindre virksomheder ikke de dyre licenser, men hvis forlagene lavede licenspakker, der var til at betale, så ville det betyde en gevinst for begge parter, siger han. 

Læs hele rapporten: Access to Research and Technical Information in Denmark

Pressemeddelelse fra Videnskabsministeriet

Skriv en kommentar