Dyrt, men godt

16-06-2011 af Anette Lerche
Der er blevet sparet for meget på forskning og uddannelse under den økonomiske krise. Og så passer det ikke, at det danske uddannelsessystem er så dyrt endda. Andre vestlige lande bruger også store summer på uddannelse.

Det er ved at være sidste udkald, hvis visionerne om et Danmark i verdensklasse skal indfries. Den økonomiske krise har nemlig betydet betydelige besparelser på forsknings- og uddannelsesområdet, konstaterer to medlemmer af det forskningspolitiske udvalg under Videnskabernes selskab, professor Carl Bache og professor Nina Smith, i en artikel i Politiken.

Samtidig påpeger de to, at det er en myte, at Danmark har verdens højeste udgifter til forskning og uddannelse. For det er ikke kun i Danmark, at der bruges relativt meget på folkeskolen og ungdomsuddannelserne. Det samme gør sig gældende i andre vestlige lande, hvor lærerlønningerne også er høje. Det viser en årlig opgørelse fra OECD.

Unge, der kan tænke selv
Og muligvis så er det ikke den eneste myte, der skal aflives. For det står slet ikke så sløjt til med det danske uddannelsessystem. I hvert fald har professor Neo Boon Siong fra Singapore, der er ekspert i, hvordan man skaber et konkurrencedygtigt samfund frarådet statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Danmark efterligner det asiatiske skolesystems fokus på paratviden.

Til Berlingske Tidende siger professor Neo Boon Siong blandt andet om sin samtale med den danske statsminister, der var i Asien for at se på skolesystemer:
- Jeg sagde lidt drillende til statsministeren, at han skulle skynde sig hjem, for han havde allerede i dag skoler, som skaber unge, som er i stand til at tænke selv, og elever som ved, hvordan de finder frem til de oplysninger og den viden, som de måske ikke har taget med fra skoletiden.

Skriv en kommentar