Får vi mere kultur uden en copyrightlov?

21-02-2011 af Sabrine Mønsted
Det skal et nyt 3-årigt forskningsprojekt på Københavns Universitet kaste lys over. Cultivate hedder projektet, hvor forskere vil undersøge, om vi bliver mere kreative og innovative, hvis vi ikke skal forholde os til copyright.

Digitalisering og massedistribution gør det sværere og sværere at håndhæve ophavsretten. Det kan de fleste bibliotekarer også skrive under på. Og er vi overhovedet tjent med, at det er få organisationer og personer, der har retten til kunst og kultur?

Ulovlig fil-deling

Musikselskaber og softwareudviklere bruger for eksempel uanede ressourcer på at finde og retsforfølge illegale distibutører af deres ejendom. Fil-delingstjenester som Rapid Share og Google Books må konstant overvåge indholdet på deres sites for ikke at blive sagsøgt.
 
Frit løb til kreativitet

Derfor er et af projektets formål at undersøge, om det overhovedet er i samfundets interesse at fastholde den traditionelle ejendomsret over for digital videreformidling af kultur og viden.

- Det handler om, hvordan vi bedst understøtter og fremmer innovation og kreativitet. Spørgsmålet er, om man skal stramme lovgivningen og beskytte de traditionelle rettighedshaveres interesser, så de kan reinvestere i ny-udvikling, eller om man skal lade de kreative processer få frit løb til at udvikle sig og skabe nye idéer, siger projektleder og professor Helle Porsdam på Københavns Universitets hjemmeside.

Forskere fra London, Uppsala, Utrecht og Island er sammen med København med i projektet, der skal munde ud i en rapport og en konference i 2013 på Tate Modern i London.

Læs mere på Cultivate.dk

Kommentarer (1)

22. februar 2011 kl. 19:23
De, der måtte ønske at forstå ophavsrettens hvad og hvorfor, kan læse Macaulays to parlamentstaler fra 1841/42.
Eric Flint har været med til at skabe en forretningsmodel for IT-alderen:
DEt kan altsammen findes her:
http://jensguld.pbworks.com/w/page/10676202/FrontPage

Skriv en kommentar