Mere åbent, men uden bibliotekarer

07-04-2011 af Sabrine Mønsted
Haderslev udvider den ubemandede åbningstid, blandt andet står hovedbiblioteket til at blive det første hovedbibliotek i landet, hvor brugerne kan gå ind alene.  Bibliotekschef Per Månson er bekymret for fagligheden og frygter en glidebane, hvor det bliver lettere at skære yderligere i bibliotekartimerne, når bibliotekerne jo alligevel har åbent.
I Haderslev har kommunens mindste filial i Gram haft ubemandet åbningstid i halvandet år. Men fra 1. maj 2011 skal også biblioteket i Vojens have ubemandet åbent. Og går alt efter planen, bliver hovedbiblioteket i Hadeslev, det første hovedbibliotek i landet med ubemandet åbningstid fra 1. maj 2012.

Ikke kun ekstra service

Biblioteksleder Per Månson er ikke udelt begejstret for omlægningen af bibliotekerne. For samtidig med udvidelsen af den ubemandede åbningstid, bliver der skåret i bibliotekartimerne.

Det handler nemlig ikke om ren serviceudvidelse, men også om besparelser. 15 procent står bibliotekerne til at skulle spare.

- Vi har sagt farvel til seks ansatte. Det er sket ved frivillig fratrædelse, men alt andet lige har der været medarbejdere, som gerne ville være blevet længere, siger Per Månson.

I Gram, hvor den ubemandede åbningstid hidtil har været en serviceudvidelse, bliver der fra 1. maj tolv timer mindre med personlig betjening. Fra 30 til 18 timer om ugen. 

Det samme sker i Vojens, hvor biblioteket fra at have været bemandet seks dage om ugen, kun skal have en bibliotekar tilstede fire dage om ugen. I alt en nedgang fra 32 til 24
timer med bemanding.

Udvidelsen af den ubemandede åbningstid betyder til gengæld, at for brugere med adgangskort, er der adgang til bibliotekerne alle ugens dage fra klokken 8 til 21.

God formidling på afstand

At politikerne venter et år med også at give »fri adgang« til hovedbiblioteket, skyldes ifølge Per Månson, at man lige vil se, hvordan det går i Vojens.

- Biblioteket ligger mere isoleret, hvilket giver større risiko for hærværk eller uro, siger Per Månson, der er faglig bekymret, når brugerne skal klare sig uden bibliotekarer.

- Det er altid bekymrende, når man slækker på den personlige bemanding. Det bliver udfordrende at lave god formidling, når man ikke er der, siger han, men kalder det et valg mellem pest og kolera.

- Alternativet have været at lukke en afdeling, så det her er den bedste løsning, siger han, men frygter, at det på sigt vil gøre det nemmere for politikerne at skære yderligere i bemandingen, fordi bibliotekerne jo alligevel har åbent.

Kommentarer (1)

7. april 2011 kl. 15:43
I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi gennem den samme øvelse. Her får alle 5 biblioteksafdelinger fra 1. januar 2012 åbningstider dagligt fra 8 - 22, også Hovedbiblioteket i Ringkøbing. Her vil den bemandede åbningstid formentlig blive fra 10 -18.
Afdelingen i Tarm bliver 100 % ubemandet, som alternativ til en tidligere politisk beslutning om helt at lukke afdelingen.

Jeg deler Per Månsons bekymring om, at det kan være en glidebane, og at det vil være nemmere at cutte yderligere bemandede åbningstider, når man først er startet. Det har faktisk allerede været et diskussionspunkt her, men indtil videre har vi kunne overbevise det politiske niveau om, at det er vigtigt stadig at ha' en høj faglig standard

Skriv en kommentar