Bogbranchen er uprofessionel i forhold til sin forretningsmodel

21-12-2011 af Anette Lerche
Forfatterforeningens afgående formand, Lotte Garbers, har i et interview med Morgenavisen Jyllandsposten taget et opgør med foreningens gamle hanelefanter, en forandringsforskrækket bogbranche og et Danmark, der bare lader bibliotek efter bibliotek lukke.
»Halvdelen af vores biblioteker er blevet lukket. Det er bare sket, men ingen tager stilling. Der er ingen, der spørger, hvad skal vi med biblioteker.«. Det er et af de kritikpunkter som Forfatterforeningens afgående formand tager fat på. Udtalelsen kommer samtidig med, at hun har peget på, at hun synes, at det står sløjt til med litteraturpolitikken i Danmark.

Den danske bogbranche kritiserer hun for at være »det mindst forandringsparate, som jeg nogensinde har oplevet. Parterne er direkte uprofessionelle i forhold til, at deres forretningsmodel er ved at forsvinde under dem.« Hun frygter, at det vil ende med, at forfatterne en dag vil skulle forhandle aftaler med Google, Apple eller Fona, hvis branchen ikke sadler om.

De gamle hanelefanter i forfatterforeningen, for eksempel Morten Sabroe, Jørgen Leth, Ib Michael og Carsten Jensen, der ifølge Lotte Garbers blandt andet stædigt kæmper for, at biblioteksafgiften ikke skal laves om, kritiserer Lotte Garbers også.

Hele interviewet kan læses i Jyllandspostens kulturtillæg fra den 21. december.

Skriv en kommentar