Frederiksberg Bibliotek beskyldt for at føje DR

08-11-2011 af Sabrine Mønsted
Frederiksberg Bibliotek bøjede sig for et pres fra DR, da de valgte at ændre ordlyden på en invitation til filmen Defamation, mener chefredaktør på Filmmagasinet Ekko, Claus Christensen. Kommunikationsmedarbejder på Frederiksberg Bibliotek, Christian Juul Yssing, kalder sagen en storm i et glas vand.

»Se filmen, DR ikke ville vise« Sådan lød invitationen fra Frederiksberg Kommunes Biblioteker til fremvisning af filmen Defamation søndag den 6. november. En film som DR i to år ikke har vist på trods af, at kanalen selv har skudt penge i projektet. DR klagede over ordlyden af invitationen, som herefter blev ændret.

Deformation er en dokumentarfilm med et kritisk fokus på udbredelsen af antisemitismen i dag. Filmen har vundet flere priser og har skabt debat verden over. Filmen blev dog vist på DR 2 i april i år.

Relevant kritik
Grunden til at biblioteket valgte at ændre invitationen efter en klage fra DR, var ifølge Kommunikationsmedarbejder Christian Juul Yssing, at personalet fandt DR’s kritik relevant. DR mente invitationen var for unuanceret.

- Vi kunne godt forstå, hvad de mente, da vi kiggede nærmere på det. Invitationen kunne læses som et partsindlæg i debatten om filmen, hvilket ikke var tiltænkt, siger Christian Juul Yssing.

Han understreger, at invitationen kun blev rettet på hjemmesiden og ikke i det trykte materiale, der var sendt ud. og han mener, sagen om filmfremvisningen er en mus, der er ved at vokse sig til en elefant.

Skræmt bibliotek
Chefredaktør Claus Christensen er derimod forundret over bibliotekets reaktion i sagen, og mener at biblioteket har lade sig presse af DR.

I Filmmagasinet Ekko siger han, at biblioteket efter henvendelsen fra DR kontaktede ham for at spørge ind til det oplæg, han ville komme med, når han skulle introducere filmen og foreslog, at der ud over ham skulle være en, der repræsenterede de modsatte synspunkter.

»De virkede skræmte«, siger Claus Christensen, som nægtede at løfte sløret for sit oplæg eller at dele scenen med en anden. Og han mener ikke, biblioteket havde grund til at ændre på sin oprindelige invitation.

To forløb
Christian Juul Yssing forklarer, at der er to forløb i sagen.

I første omgang henvendte en vred bruger sig til biblioteket. Vedkommende mente, at arrangementet var for ensidigt og truede med at gøre det til en sag i pressen.

- Det var vi nødt til at tage alvorligt. Det fik os til at gå mere ind i arrangementets indhold og blandt andet kontakte Claus Christesen for at få en ide om, hvad hans oplæg ville handle om. Det handlede for os om rettidig omhu ved at tjekke, om der kunne komme noget, der ville få debatten til at eksplodere, siger Christian Juul Yssing.

Parrallet med det forløb henvendte DR sig med en klage over invitationen, hvilket fik biblioteket til at rette den på hjemmesiden.

Søndag den 6. november viste Frederiksberg Bibliotek filmen Defamation og alt forløb stille og roligt, ifølge Christian Juul Yssing. Filmen har tidligere været vist på Gentofte Bibliotek og kan ses via Filmstriben.


Læs artikel i Filmmagasinet Ekko: DR lægger pres på bibliotek http://www.ekkofilm.dk/?allowbreak=false&id=1491

Kommentarer (1)

15. november 2011 kl. 01:02
"Det fik os til at gå mere ind i arrangementets indhold og blandt andet kontakte Claus Christesen for at få en ide om, hvad hans oplæg ville handle om. Det handlede for os om rettidig omhu ved at tjekke, om der kunne komme noget, der ville få debatten til at eksplodere, siger Christian Juul Yssing."

Måske skulle Frederiksberg Kommunes Biblioteker sikre at der var en klar profil i forhold til arrangementer - at lade den stakkels kommunikationsmedarbejder bevæge sig ud i "rettidig omhu" argumenter - det holder altså ikke her !

Skriv en kommentar