Københavns Hovedbibliotek »snydt« for millioner

21-09-2011 af Sabrine Mønsted
Der er ikke afsat så meget som én krone til den fortsatte modernisering af Københavns Hovedbibliotek i budgettet for Københavns Kommune i 2012.
Der skal skabes mere plads til især de studenrende på Københavns Hovedbibliotek, når pengene til moderniseringen bliver en realitet. Arkivfoto: Jakob Boserup

Københavns Hovedbibliotek har længe været i gang med en modernisering, der er sat til at koste 110 millioner kroner. Indtil nu er pengene kommet drypvis med 10 millioner kroner i 2010 og 15 millioner kroner i 2011. Men de restende 85 millioner lader vente på sig.

Chefen for Københavns Hovedbibliotek Jens Steen Andersen følte sig ellers sikker på, at de mange millioner var på vej til biblioteket. I maj 2011 sagde han i et interview i Perspektiv:

»Jeg er ikke i tvivl om, at de sidste 100 millioner er på vej. Det kan jeg fornemme på de politiske signaler. Så de er ikke uambitiøse i forhold til at investere i en modernisering af hovedbiblioteket på Krystalgade.«

De politiske signaler viste sig altså indtil videre at være varm luft.

Men hvorfor blev hovedbiblioteket ikke prioriteret i budgettet for 2012?

- Det spurgte jeg også mig selv om. Det stod højt på min liste, siger kulturborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V). Ifølge hende var hun den eneste af politikerne, der i år kæmpede for at finde penge til moderniseringen. Og den kamp tabte hun. Prioriteringen har været penge til daginstitutioner, skoler og renovering, og Pia Allerslev er også langt hen ad vejen enig i den prioritering.

Bare 20 millioner

- Men for eksempel 20 millioner i 2012 til hovedbiblioteket havde været godt. Nu er vi kommet i gang med renoveringen, og jeg havde meget gerne set, at den var fortsat i 2012. Den eneste glæde er, at der i forligsteksten er skrevet ind, at vi allerede i 2013 skal kigge på budgettet i forhold til hovedbiblioteket igen, siger Pia Allerslev, og hun er optimistisk.

- Københavns Kommune har en god og sund økonomi, og vi er ved at være i bund med de investeringer, vi har været bagud med. Hovedbiblioteket er for vigtig en institution til at sige, nu gør vi ikke mere ved det. Biblioteket har en million brugere om året, og vi skal gøre noget for de mange studerende, der bruger biblioteket hver dag. Nogle politikere mener, det er flødeskum, men jeg mener, det er meget væsentligt for en by, siger hun.

Sikker på penge i 2013

Chefen for Københavns Hovedbibliotek Jens Steen Andersen kører videre som planlagt med moderniseringen, og han er ikke i tvivl om, at pengene kommer i 2013, selvom han gerne have set, at pengene var kommet nu.

- Jeg stoler stadig på, at politikerne er meget ambitiøse i forhold til Københavns Hovedbibliotek. Moderniseringen kommer bare til at tage lidt længere tid, end vi havde regnet med. Vi er ikke blevet bortprioriteret til fordel for andre store kulturtilbud, så det handler om, at Københavns Kommune i år igen har prioriteret skoler og daginstitutioner, siger han.

Bredt forlig

Det er et bredt forlig med Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance, der står bag aftalen om budgettet for 2012.

Ifølge pressemeddelelsen fra Københavns Kommune er der afsat et historisk stort beløb på 1,5 milliarder kroner til nye daginstitutioner, skoler og fritidshjem. Budgettet afsætter også penge til at forbedre idrætsaktivitetsområder, en omlægning af jobindsatsen, bedre cykelveje og en filmfond.


Læs mere om dette års budget for Københavns Kommune

Fakta om budgetforliget

Skriv en kommentar