Syv politikere til IFLA-konference i Puerto Rico

18-10-2011 af Sabrine Mønsted
Københavns Borgerrepræsentation mødte massivt op, da IFLA afholdt konference i Puerto Rico i 2011. Kun én politiker deltog året før i Göteborg. I budgetforliget for 2012 blev bibliotekerne dog ikke prioriteret. Københavns Hovedbibliotek savner stadig 85 millioner kroner.  

Hele syv af Kultur- og Fritidsudvalgets 11 medlemmer og to embedsmænd deltog i IFLA's konference i Puerto Rico i 2011. 

Om det var nødvendigt at sende hele syv politikere, vil Pia Allerslev (V), formand for udvalget og Kulturborgmester i Københavns Kommune, ikke kommentere.

Ifølge hendes pressechef Erik Bjørn Møller har det ikke været en kollektiv beslutning at sende mere end halvdelen af udvalget til Puerto Rico.

Pia Allerslev, der selv valgte at blive hjemme, henviser til, at hver enkelt politiker må forklare, hvorfor vedkommende valgte at tage afsted. 
 
Vi kan ikke bare sende en fra enhedslisten

Medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Leslie Arentoft (V) deltog i konferencen og hans forklaring lyder, at det er et politisk udvalg.

- Vi kan ikke bare sende en enhedslistemand til sådan en konference, som kommer hjem og fortæller, hvor bibliotekerne udvikler sig hen. Lige så lidt som en fra Enhedslisten vil have, at det kun var mig, der var afsted.

Der var tre politikere fra SF og to fra Socialdemokraterne, så i de tilfælde handler det ikke kun om at have én repræsentant med?

- Vi sidder alle med bibliotekerne og skal følge med udviklingen, og med jævne mellemrum tager kulturudvalget eller dem, der har tid og lyst til IFLA-konferencen. Det er en til to gange på en valgperiode. Der var en del nye med, der for eksempel blev imponeret over en automat, hvor man kan trække bøger. Den slags skal folk selv have lov til at se.

Ifølge regnskabet fra Københavns Kommune kostede studierejsen til Puerto Rico godt 200.000 kroner. Er skatteborgernes penge brugt bedst muligt på det?

- Det kan diskuteres. Men de store ryk i forbindelse med bibliotekerne er tit sket i forbindelse med udvalgsrejser. Ved årtusindeskiftet besøgte vi New York Library. Vi blev kollektivt voldsomt imponeret over, hvor langt fremme de var teknologisk. Efter den tur afsatte vi 10 millioner til bibliotekerne, og udlånet steg efterfølgende med 25 procent. 

Ingen penge til bibliotekerne i 2012

Den store interesse politikerne har udvist for årets bibliotekskonference, kan dog ikke ses på prioriteringen af bibliotekerne i Københavns Kommune. I budgetforhandlingerne for 2012 blev der  ikke afsat en krone til den fortsatte modernisering af Københavns Hovedbibliotek. Moderniseringen er sat til at koste 110 millioner, og biblioteket savner stadig 85 millioner kroner for at blive færdigt. Indtil videre er pengene kun kommet drypvis med 10 millioner i 2010 og 15 millioner i 2011.

Hvad er grunden til, at der ikke er afsat penge til den videre modernisering af Københavns Hovedbibliotek i budgettet for 2012?

- Det handler om, hvorvidt folk forstår at sparke bagud i deres politiske bagland. Jeg har ikke noget problem, da Pia Allerslev (Kulturborgmester fra Venstre, red.) har fuld forståelse for vigtigheden af at modernisere hovedbiblioteket, men måske især for de nye medlemmer af udvalget, der sidder i første valgperiode, kan det være svært, siger Leslie Arentoft.

Færre i fremtiden

SF’s medlem af udvalget Neil Stenbæk Bloem overtog både pladsen i kulturudvalget og på rejselisten fra Ayfer Baykal, der tidligere på året blev miljø- og teknikborgmester.
Hvorfor syv politikere fra udvalget var afsted. Kalder han et godt spørgsmål:

- Det var en beslutning, der blev taget, før jeg trådte ind i Kultur- og Fritidsudvalget.

I var tre fra SF i Puerto Rico, havde det været nok at sende én repræsentant?

- Ja. I fremtiden kunne man godt overveje at sende færre afsted.

Hvorfor?

- Fordi det koster mange penge at sende så mange afsted. Men det er en afvejning, for det er også vigtigt at få input udefra og som politiker lære, hvad de gør i andre byer. Konferencen i år handlede også om ytringsfrihed og informationsteknologi.

Vigtig med fælles rejser

Allan Ahmad fra Enhedslisten mener, at det er vigtigt, at Kultur- og Fritidsudvalget prioriterer at tage sammen på udvalgsrejser. 

- Det skaber god dynamik og diskussioner. Hvis det kun er én, der kommer hjem med en ny ide, skal der kæmpes meget for den. Det kan godt være, at man skal gøre det sjældnere, men jeg synes, vi som udvalg skal prioritere, at tage afsted sammen.

Sidste år i Göteborg var der kun én politiker fra Kultur- og Fritidsudvalget på deltagerlisten, hvorfor?

- Personligt var jeg forhindret, ellers havde jeg været med, siger Allan Ahmad.


IFLA: The International Federation of Library Associations and Institutions. IFLA er en international  organisation, der repræsenterer biblioteker og informationsservices og deres brugere.
www.ifla.org

 

Skriv en kommentar