Biblioteksprofiler slettet på Facebook

12-01-2011 af Sabrine Mønsted
Flere biblioteker har i de sidste måneder oplevet at få slettet deres profil på Facebook. Profilerne er oprettet i strid med Facebooks regler om, at profiler skal være tilknyttet en person og ikke en organisation eller virksomhed.

Over otte biblioteker har indtil videre fået slettet deres profil af administratorerne bag Facebook.

Forklaringen er, at biblioteksprofilerne ikke er forenelige med Facebooks regler om, at profilerne på siden skal være personlige. Bibliotekerne har reelt oprettet falske profiler, og det giver bagslag nu.

Ikke læst reglerne

Ifølge bibliotekar på Randers Bibliotek Kalle Nielsen har nogle biblioteker indtil nu omgået reglerne  på Facebook.

-Bibliotekerne har for eksempel skrevet deres bynavn som fornavn og Bibliotek som efternavn, når der skulle oprettes en profil. Hvilken alder og køn bibliotekerne har fået, kan man så gætte sig til, siger han.

Og Bibliotekerne har ikke været gode nok til at læse reglerne, før de kastede sig ud i projektet, mener Kalle Nielsen, hvis egen arbejdsplads Randers Bibliotek også har måtte se deres Facebook-profil fjernet. Medarbejderne har dog fundet en løsning, så de har beholdt en side på Facebook.

Find holdbar løsning

Der er nemlig flere måder at bruge Facebook på for bibliotekerne. Og be lært af denne erfaring mener Kalle Nielsen, at det er vigtigt nu at finde en rigtig og holdbar løsning.

-Så biblioteket  ikke pludselig har 5.000 venner og profilen bliver lukket ned. Vi har jo ikke mulighed for efter en profil-sletning at sige til folk, »nu skal I over på en ny side«.

For Randers Bibliotek har løsningen været, at oprette en Facebookside for biblioteket under en medarbejders personlige profil. Det er tilladt for alle at gøre.
Når den først er oprettet kan medarbejderen  give andreflere administrationsrettigheder til siden og mister derved ejerskabet til siden.

Det gør det mindre personafhængigt. Dels fordi mange medarbejdere kan administrere siden og dels fordi der ikke kun er én, der har ejerskab til den.

Fanside istedet for venner 

Ulempen er, at folk ikke kan bliver venner med biblioteket. Til gengæld kan de vælge knappen »synes om«. For biblioteket betyder det i reglen det samme, mener Kalle Nielsen, fordi bibliotekets opdateringer på den måde stadig kommer op på deres væg.

En mulighed er også at bruge en virksom-hedskonto til at oprette sider, men det er sjældent relevant, da virksomhedskonti kun kan oprettes af personer uden personlig Facebook-profil.

 
Biblioteker der indtil videre har fået slettet deres profil: Randers, Fredericia, Greve, Hillerød, Ishøj, Odsherred, Vallensbæk, Gladsaxe og Vollsmose.

Facebook skriver på deres side:
"Bemærk, at det er en alvorlig overtrædelse af Facebooks anvendelsesvilkår at have flere konti. Hvis vi konstaterer, at en person har mere end én konto, forbeholder vi os ret til at opsige alle personens konti."
Læs mere her

Kommentarer (1)

12. januar 2011 kl. 14:36
Ud over overtrædelsen af Facebooks vilkår for brug, så er der også en meget væsentlig forskel på sider og profiler. Hvis man bliver ven med et bibliotek der er oprettet som personprofil, eller en anden virksomhed for den sags skyld, så giver man også (pr default) biblioteket adgang til at se ens statusopdateringer, fotos mv. Som administrator for en side, har man (heldigvis) ikke den adgang. Der kan man kun se vedkommendes offentlige profil.

Vh
Karsten
aub.aau.dk/facebook :)

Skriv en kommentar