Tilbud om lean til bibliotekerne

29-11-2011 af Sabrine Mønsted
Få en leankonsulent på besøg og lad os betale halvdelen af prisen. Sådan lyder tilbuddet fra Biblioteksmedier. "Vi tror på, at meget af det arbejde, der sker på bibliotekerne, kan gøres mere effektivt", siger Lasse Nyrup, chef for forretningsudvikling i Biblioteksmedier.
Kritik af for lang leveringstid fik Biblioteksmedier til at tænke i lean. En leankonsulent fik leveringstiden på materialer halveret hos Biblioteksmedier, der leverer fysiske materialer til landets folkebiblioteker.

Og ideen med at tilbyde bibliotekerne en leankonsulent opstod.

Chef for forretningsudvikling i Biblioteksmedier Lasse Nyrup ser mange områder i bibliotekerne, hvor de gentagende processer kan skiftes ud med en mere effektiv procedure.
I første omgang kastede Biblioteksmedier sig ud i et forsøg, hvor de gratis sendte en leankonsulent ud til tre biblioteker, Furesø, Odense og Frederiksberg.

Og efterfølgende er tilbuddet blevet, at bibliotekerne, når de bruger Biblioteksmedier som deres primære materialeleverandør, kan vælge at få en leankonsulent til halv pris. Konsulenten gennemfører workshops og udarbejder en rapport til ledelsen med forslag til mulige forbedringer og effektiviseringer.

Et aktivt valg

- Vi vil gerne hjælpe bibliotekerne med at effektivisere, men for at det skal lykkes, er det vigtigt, at alle på biblioteket er med på at gå arbejdsgangene efter i sømmene, siger Lasse Nyrup. Det var en af de væsentligste erfaringer, der kom ud af forsøgene på bibliotekerne.

- Ved at bibliotekerne selv skal betale for halvdelen af konsulentarbejdet, har de også selv taget et aktivt valg, mener Lasse Nyrup.


Bevæggrundene for at hjælpe bibliotekerne mod mere lean, er også økonomiske. Biblioteksmedier tilbyder selv flere services og ydelser, som kan være led i en leanstrategi, og som leankonsulenten kan ende med at pege på som en løsning for bibliotekerne.

Det kan for eksempel være, at Biblioteksmedier foretager den komplette klargøring af materialet, så medarbejderne bare ved at køre materialet gennem afleveringsautomaterne kan se, hvor det skal hen, og ikke selv behøver scanne hver enkelt bog ind.

Skriv en kommentar