Styrelsen kendte ikke til eReolens endelige prismodel

Styrelsen for Bibliotek og Medier har støttet projektet eReolen med i alt 2,2 millioner kroner. Alligevel har de ikke været klar over, hvordan den endelige prismodel så ud, da sitet gik i luften 1. november 2011.

Formand for Bibliotekarforbundet Pernille Drost undrer sig over, at Styrelsen for Bibliotek og Medier ikke har haft kendskab til modellen, før den blev sat i søen, og allerede der opdaget, at det stred imod lovgivningen, at bibliotekerne sparede penge, hver gang en bog blev solgt hos forlagene.
- Det er et projekt styrelsen har støttet med først 1, 2 millioner kroner og for nylig en million kroner mere, så det kan undre, at styrelsen ikke har haft kendskab til den endelige udformning af modellen. Det er trods alt et projekt, der skal vise vejen for den fremtidige udlån af e-bøger, siger Pernille Drost.

Ifølge kontorchef i Styrelsen for Bibliotek og Medier Jakob Heide Petersen har styrelsen ikke betinget sig, at de skulle være inden over den endelig model.
- Det er vi sjældent i de projekter, vi støtter. Vi har mange projekter kørende, så ansvaret for at tjekke regler og så videre ligger hos de enkelte projekter, siger han.

Biblioteker må ikke sælge bøger
Modellen bag eReolen er blevet kritiseret for, at bibliotekerne tjente penge, hver gang forlagene solgte en bog gennem den såkaldte købsknap på eReolens hjemmeside. Direktøren for Styrelsen for Bibliotek og Medier Jens Thorhauge siger til DR Kultur:
- Offentlige institutioner må ikke sælge bøger. Det gælder også bibliotekerne. De må justere den ordning med det samme, og hvis det ikke sker, vil vi hjælpe dem.   
Han understreger, at det er i strid med kommunalfuldmagten.

Modellen skal tjekkes
I Aarhus må man nu afklare om modellen strider imod reglerne eller ej, mener Jakob Heide Petersen. Han håber dog, at man er villig til at gå langt i lyset af, at det er et forsøgsprojekt. Og umiddelbart ser han prissystemet, hvor prisen på e-bøgerne falder for bibliotekerne, hvis forlagene sælger e-bøger for fair.
- Bibliotekerne betaler jo forlagene for tabt salg, så hvis brugerne i stedet vælger at købe bogen, så er det jo fair nok, at bibliotekerne ikke skal betale helt så meget, siger han.

Bo Fristed fra Aarhus Kommune, der er formand for konsortiet af biblioteker bag eReolen, mener ikke der er et problem med modellen. Til DR Kultur siger han:
- Vi tjener ikke penge på den aftale med forlagene. Det er en integreret del af prisaftalen. Vi får rabat, når der sælges en bog. Vi tjener altså ikke penge, vi sparer penge, siger han.
Aftaler med forlagene er ifølge Bo Fristed indrettet, så bibliotekerne betaler 18,50 kroner per udlån af e-bøger, men bliver bogen solgt via købsknappen trækker forlagene halvdelen af indtjeningen fra saget fra den pris, som bibliotekerne betaler for at låne bogen ud.

Eksisterer ikke om to år
Direktør for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen regner ikke med, at det etårige forsøg med eReolen i denne form vil eksistere om bare to år.
- Jeg tror, at det her vil være et forsøg blandt mange for at finde en holdbar forretningsmodel.
På mange måder er det en teknisk afprøvning, og han vurderer, at man er kommet op med et brugervenligt forsøg, der også kan presse forlagene til at satse mere på danske e-bøger.
Til gengæld er han ikke i tvivl om, at den nuværende forretningsmodel er for dyr for bibliotekerne især, når brugerne klikker på nye titler til 18,50 kroner.

Indtil debatten om købs-knappen og den bagvedliggende forretningsmodel blev rejst, havde Michel Steen-Hansen ikke kendskab til knappen. Han understreger – uden at tage stilling til, hvorvidt der er problemer i forhold til eReolens aftale, at for kommunerne er det selvfølgelig vigtigt, at den gældende lovgivning bliver overholdt.

 

Kommentarer (1)

5. december 2011 kl. 17:11
Styrelse frifinder omstridt e-bogstjeneste skriver DR.dk i dag, hvor Styrelsen for bibliotek og medier slår fast at e-reolens købeknap er ok, da det er forlagene der er sælgere af bøgerne. Det synes jeg er fedt og jeg vil lige slå fast at jeg bakker op om forsøget med e-reolen, selv om jeg i artiklen herover giver udtryk for at jeg tror der skal mange flere forsøg til. Men det her er altså en funktionel og nem service for os der læser e-bøger.

I sidste uge skrev jeg på min blog, at jeg syntes at det var en naturlig udvikling i forsøg på at finde nye forretningsmodeller. Modeller, der både sikre forfattere og forlag en fornuftig indtjening, samtidig med at der stadig sikres fri og lige adgang til al information gennem bibliotekerne, vel at mærke på et grundlag de offentlige biblioteker kan betale. I et demokratisk samfund er det vigtigt, at bibliotekerne sikre denne adgang for alle borgerne.
Jeg tror det er vigtigt at vi hele tiden arbejder med at udvikle nye modeller, der gør det så nemt som muligt for borgerne at få information og tilegne sig viden.
Du kan læse hele mit blog indlæg på http://biblioteksdebat.blogspot.com/2011/12/styrelse-frifinder-omstridt-e.html

Skriv en kommentar