KL og Kulturministeriet enige om Danskernes Digitale Bibliotek

24-02-2012 af Anette Lerche
KL og Kulturminister Uffe Elbæk er blevet enige om at etablere Danskernes Digitale Bibliotek. Det bliver op til den enkelte kommune, om man vil tilslutte sig. Med aftalen er det slået fast, at Danskernes Digitale Bibliotek skal have en fælles infrastruktur, et indkøbssamarbejde og en organisatorisk ramme for samarbejdet bestående af en styregruppe, en koordinationsgruppe samt et sekretariat.

Kulturminister Uffe Elbæk er meget tilfreds med aftalen og siger i en pressemeddelelse, som kulturministeriet har sendt ud fredag den 24. februar:

- Jeg er rigtig glad for, at vi sammen med KL er nået i mål med en aftale om Danskernes Digitale Bibliotek. Det bringer os et vigtigt skridt videre i digitaliseringen af en af demokratiets hjørnestene, nemlig folkebibliotekerne. Med Danskernes Digitale Bibliotek kan bibliotekerne også i fremtiden gå forrest med at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet.

Jane Findahl, formand for KL's Børne og Kulturudvalg konstaterer blandt andet:

- I kommunerne har vi nu en vigtig opgave med at få drøftet tankerne om den lokale udmøntning af Danskernes Digitale Bibliotek.

I et notat gennemgås anbefalingerne fra den rapport, som styregruppen og arbejdsgruppen for Danskernes Digitale Bibliotek har afsluttet her i foråret 2012.

Blandt andet anbefales det, at Danskernes Digitale Bibliotek etableres som et forpligtende fællesskab mellem kommunerne og staten. Der etableres en central cms-løsning, men der er mulighed for, at kommuner vælger at have en lokal løsning. Den centrale indkøbsaftale skal i følge anbefalingerne fra rapporten tilrettelægges i samarbejde med bibliotekerne og på baggrund af erfaringerne med brugernes efterspørgsel og  behov.

Det forventes, at de løbende driftsudgifter vil blive på 44,5 millioner kroner. Heraf vil staten betale 16,8 millioner, mens kommunerne betaler 27,6 millioner kroner. Hvis alle 98 kommuner deltager fuldt ud, vil det kunne betyde et årligt bidrag på 5,1 kroner pr. indbygger.

Målet for de første tre år er, at kommunerne har tilsluttet sig i en sådan grad, at det svarer til, at 80-90 procent af danskerne er dækket af aftalen.

Se mere på Kulturministeriets hjemmeside

Skriv en kommentar