Kollektiv aftale forbedrede pension

04-10-2012 af Anette Lerche
Det er til medlemmernes fordel, at deres pensionsordning forhandles kollektivt. Det sikrer dem det bedste produkt, mener Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost, som sikrede sine medlemmer en langt bedre ordning ved at sende bibliotekarernes pension i udbud. Der er dog forbedringer, som arbejdsgiversiden nøler med at godkende.

FOA’s formand Dennis Kristensen er kommet med et forslag om, at de kollektive pensionsordninger skal ud af overenskomsterne. Dermed har han sat gang i debatten om, hvorvidt pension fortsat skal forhandles kollektivt, eller om det frem over skal være en individuel beslutning, hvor man vil placere sin pensionsopsparing. Forslaget skal ses i lyset af, at et stort antal FOA-medlemmer har været meget utilfredse med deres pensionsafkast hos selskabet Pensam.

I en analyse af FOA-formandens udmelding skriver Børsens finansredaktør Morten Jeppesen den 4. oktober, at det nok er de færreste pensionskunder, der vil turde at vælge et nyt pensionsselskab – helt alene. Han peger på, at en anden løsning for at forbedre pensionsordningerne er at gøre som Bibliotekarforbundet, der har været først ude med at sende bibliotekarernes pensionsordning i udbud for at lave en endnu bedre pensionsaftale.

- Vi kunne forhandle en langt bedre aftale for vores medlemmer, fordi vi forhandlede for knap 3.000 bibliotekarer. På den måde fik vi både lavet et godt pensionsprodukt, men også en bedre forsikringsdel og en forebyggelsesdel. Samlet fik vi en værdiforøgelse på 140 millioner over en treårig periode. Det havde ingen af vores medlemmer opnået, hvis de skulle forhandle individuelt. Jeg synes, at det er utrolig vigtigt, at fagbevægelsen er opmærksom på, hvorvidt dens medlemmer får et godt nok pensionsprodukt. Det er netop ved at kunne lave udbudsordninger, at vi kan sikre vores medlemmer økonomisk, når de skal pensioneres, eller hvis de kommer ud for en ulykke eller en kritisk sygdom, siger Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost.

Udbud gav bedre aftale

Det lykkedes for Bibliotekarforbundet at forbedre medlemmernes pensionsordning på flere områder, da forbundet sidste vinter sendte sin daværende pensionsordning hos Sampension i udbud. Resultatet blev at, forbundet skiftede pensionskasse fra Sampension, hvor KL og HK sidder på de fleste bestyrelsesposter til det kommercielle pensionsselskab PFA, som ikke er ejet eller drevet af hverken fagbevægelse eller arbejdsgivere.

En af de forbedringer, som det lykkedes Bibliotekarforbundet at få igennem var depotsikring. Det betyder, at hvis et medlem dør, så får de efterladte pensionsopsparingen udbetalt. Mange pensionskasser har i dag ikke depotsikring, og det betyder, at de efterladte ikke får en pårørendes pensionsopsparing udbetalt, hvis vedkommende dør. Netop den del af pensionsproduktet er dog indtil videre skudt til hjørne af arbejdsgiversiden, som gerne vil undersøge, om man kan gå med til en sådan depotsikring. Derfor er det ikke en del af pensionsordningen i første omgang, selv om skiftet fra Sampension til PFA er trådt i kraft her i efteråret.

KL har tidligere godkendt depotsikring i forbindelse med andre forbunds pensionsordninger, og derfor antyder Jørgen Svendsen, der er partner i rådgivningsfirmaet Sejer & Svendsen, som har rådgivet Bibliotekarforbundet i forbindelse med udbuddet, at der kan være en sammenhæng mellem KL’s modvilje mod at sige ja til depotsikringen og det faktum, at KL er medejer af Sampension. Den sammenhæng afviser Sampensions formand dog blankt i et interview med Børsen den 4. oktober.

Skriv en kommentar