De vigtige biblioteker

11-07-2012 af Anette Lerche
Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at stadigt flere danskere bruger bibliotekerne. Og selv ikke-brugerne er enige om, at biblioteker er vigtige, viser ny fynsk undersøgelse.
Besøgstallet på de danske biblioteker er steget siden 2009. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Den udvikling er positiv i en tid, hvor antallet af biblioteker er faldet dramatisk, så der nu er under 500 biblioteker tilbage i Danmark.

På Fyn er man i juni offentliggjort en kvalitativ undersøgelse blandt 671 såkaldte ikke-brugere. Det vil sige fynboer, der ikke har brugt biblioteket i løbet af det sidste år. Formålet med den undersøgelse er naturligvis, at få flere ikke-brugere til at benytte bibliotekerne, og dermed være med til at sikre bibliotekerne den besøgsfremgang, som Danmarks Statistik dokumenterede i sin seneste opgørelse.

Hovedparten af de ikke-brugere, som deltager i undersøgelsen på Fyn har tidligere været brugere – nemlig hele 80 procent, og 61 procent af ikke-brugerne vurderer selv, at det vil være sandsynligt, at de benytter biblioteket i fremtiden. Den typiske ikke-brugere har et lavere uddannelsesniveau end den gennemsnitlige dansker, er en mand og går sjældent på museer eller i teatret.

Nogle af de hyppigste forklaringer på, hvorfor man ikke bruger biblioteket er tid, eller at man selv køber det, man vil bruge.

Blandt unge er der dog også flere, der peger på, at internettet har udspillet bibliotekernes rolle.

Hele 71 procent af ikke-brugerne synes dog stadig, at bibliotekerne er vigtige for samfundet.

Se undersøgelsen om ikke-brugerne fra Fyn her.

Skriv en kommentar