Chok på Odense Musikbibliotek

03-10-2012 af Sabrine Mønsted
Danmarks eneste selvstændige og Nordens største musikbibliotek i Odense blev med et politisk pennestrøg nedprioriteret. Medarbejderne er dybt rystede over fremgangsmåden. De anede intet, før nyheden ramte medierne.

Den 23. september kunne medarbejderne på Odense Musikbibliotek erfare, at der var taget en politisk beslutning om at placere et nyt studenterhus i det nuværende musikbibliotek.

- De blev dybt rystede og er det stadig, siger tillidsrepræsentant på Odense Hovedbibliotek, Nina Thorsted Petersen.

Det var ikke meldt ud på forhånd, at musikbiblioteket var på spil i årets budgetforhandlinger.   

- Medarbejderne har ikke haft en chance for at gå ind i en konstruktiv dialog, opponere mod ideen eller kvalificere tankerne om et nyt studenterhus. Politikerne er jo i deres gode ret til at prioritere, men vi føler os taget på sengen, siger Nina Thorsted Petersen og understreger, at det er et fyrtårn, der forsvinder med musikbiblioteket.

- Selv om der står i forligsteksten, at der skal bygges et nyt hovedbibliotek i Odense, vil der komme en periode med dødvande, hvor det musikfaglige bliver kraftigt udfordret, forudser hun, for et nyt hovedbibliotek er flere budgetår og et valg ud i fremtiden.

Et laboratorium forsvinder
Områdeleder for musikbiblioteket og konstitueret publikumschef, Jens Bang Petersen, ærgrer sig også over, at et fagligt laboratorium forsvinder med musikbiblioteket.

- Vi har forsøgt at eksperimentere med, hvad biblioteket skal, når materialerne får mindre betydning. Rigtig mange henter jo musik på nettet. Så vi har haft koncerter og været omdrejningspunkt for andre musikinstitutioner i Odense. Vi har haft over 100.000 besøg om året - heraf flest mænd og en tredjedel unge, så der ville have været mange erfaringer at hente, også i forhold til e-bøgernes udvikling, siger Jens Bang Petersen.

Han ærgrer sig også over måden nyheden kom ud. En nyhed han heller ikke selv kendte til på forhånd.

- Jeg ville gerne selv have fortalt personalet den dårlige nyhed på en ordentlig måde i stedet for at de skulle høre det i medierne, men sådan er det politiske spil nogle gange, siger Jens Bang Petersen. 

Ikke en spareøvelse
Han forsøger dog at finde det positive i situationen - blandet andet, at der på papiret står, at Odense skal have et nyt hovedbibliotek.

- Det er formuleret, så jeg tror på det, siger han.

Og positivt er det også, at musikbiblioteket ikke skal spare eller fyre personale, når det flytter.

Det er nemlig ikke en sparerøvelse, men en plan for byudvikling, lyder det fra politikerne.

Det vil sige, at personale og samling forbliver intakt. Så intakt, som det nu kan være, når personale og samling skal flytte fra egen bygning til hovedbiblioteket på Odense Banegård, og hvad det giver af formidlingsmæssige udfordringer.

I de kommende par måneder skal de ansatte og ledelsen finde ud af, hvordan og hvornår flytningen konkret skal ske, og medarbejderne er blevet lovet at blive inddraget mest muligt.

Skriv en kommentar