DEFF-strategi skal gøre bibliotekerne til motor for vækst

09-03-2012 af Anette Lerche

Bibliotekerne skal være motor for innovation og vækst. Det er et bærende element i den strategi, som Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek, DEFF netop har lanceret på et strategiseminar. En strategi der fik fuld opbakning fra kulturminister Uffe Elbæk.


Virksomhederne og offentlige institutioner skal have digital adgang til den viden i forskningsbibliotekernes databaser, som ellers hovedsageligt er forbeholdt studerende og ansatte på de videregående uddannelser.

Derfor skal der sættes gang i forhandlinger med de store internationale forlag om, hvordan licenserne stilles til rådighed for en bredere skare via bibliotekerne.

Det var en af de pointer, som formand for DEFF, Mai Buch, administrerende direktør i Competencehouse, fremlagde, da hun den 8. marts præsenterede Danmarks Elektroniske Fag og Forskningsbibliotek (DEFF)’s strategi for de næste år.

- Bibliotekerne skal stille værktøjer til rådighed for brugerne, og den viden skal så omsættes til nye ydelser, produkter med mere. Ny viden produceres med en stadigt voksende hastighed, og det skal virksomhederne være på højde med, sagde hun blandt andet.

Digital andelsbevægelse

Lanceringen af den nye strategi fik også nogle ord med på vejen fra kulturminister Uffe Elbæk. Han tegnede et billede af et Europa, hvor både arbejdspladser og forskning flytter til andre dele af verden, og for at vende den udvikling er der brug for kreativitet, understregede han.

- Og det I lancerer i dag er en digital andelsbevægelse. Vi skal genopfinde os selv som samfund. Vi skal forstå, uddanne og samarbejde på nye måder. Det er en kæmpe udfordring, men vi har gjort det før. Dengang vi gik fra landbrugssamfund til industrisamfund, der opstod højskolebevægelsen, arbejderbevægelsen og andelsbevægelsen, og det er i den sammenhæng, jeg ser dette initiativ.

Uffe Elbæk pegede på en løsningsmodel, hvor forlagene bliver overtalt til at give studerende adgang til forskningsbibliotekernes databaser i et til to år efter endt uddannelse til glæde for de virksomheder, der ansatte dem. Han understregede, at han ser så store muligheder i strategien, at han vil indlede drøftelser med ministrene fra andre relevante ministerier. Helt konkret pegede han på minister for forskning, innovation og videregående uddannelser Morten Østergaard samt børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

- Vi skal sammen overbevise de store internationale aktører om, at de skal se Danmark som et forsøgs- og testlaboratorium på nye vidensstrukturer og forretningsmodeller.  

 Se DEFF's strategi her.

Skriv en kommentar