Det Kongelige Bibliotek i modvind om udstilling

05-12-2012 af Sabrine Mønsted
Det Kongelige Bibliotek beskyldes for at føje den tyrkiske ambassade ved at give den lov til at lave en »modudstilling« til den armenske ambassades udstilling: Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion. 

Frem til den 15. december kan en udstilling om det armenske folkedrab ses på Det Kongelige Bibliotek. Men netop ordet »folkedrab« i udstillingstitlen er faldet den tyrkiske ambassade for brystet, og efter et møde med direktøren for Det Kongelige Bibliotek Erland Kolding Nielsen, fik den tyrkiske ambassade lov til at lave en udstilling med deres version af den historiske periode, skriver Berlingske Tidende den 4. december.

Det har fået flere til at kritisere biblioteket. Søren Espersen fra Dansk Folkeparti kalder det i avisen et knæfald for tyrkisk pres og sammenligner det med, at nynazister skulle have lov til at lave udstillinger om holocaust. Historiker Matthias Bjørnlund undrer sig over bibliotekets håndtering af sagen, da han mener, at der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved, at der var tale om folkedrab i Armenien.

Erland Kolding Nielsen står dog fast.

- Der kan ikke lægges pres på os, og vi har ikke snakket om at fjerne udstillingen. Vi har blot givet dem (den tyrkiske ambassade, red.) mulighed for at vise deres alternative fortolkning. Det er en omdiskuteret sag blandt historikere, og som en institution, der formidler sådanne ting, så kan jeg ikke se noget problem i det, siger Erland Kolding Nielsen til Berlingske Tidende den 4. december 2012.

 

Se artiklerne på Berlingskes hjemmeside:

Balladen om »det såkaldte« folkedrab og Det Kongelige Bibliotek føjer tyrkisk ønske

Læs i øvrigt Et omstridt folkedrab og »Der kan ikke lægges pres på os« i Berlingske fra den 4. december 2012 

 

Kommentarer (4)

5. december 2012 kl. 20:45
Jag ifrågasätter starkt graden av kunskap om forskningsläget som Erland Kolding Nielsen besitter. En person som påstår att "Det er en omdiskuteret sag blandt historikere" kan omöjligen veta vad forskare säger i frågan. Vet inte vilket som är värst: att chefen för Kungliga biblioteket är okunnig i frågan eller ifall han lägger sig platt för den turkiska pressen och vägrar medge att han faktiskt har fel när han så tydligt har motbevisats?

http://www.genocide1915.org/eor_fors_offi_utlat.html
http://www.genocide1915.org/eor_ratts_prov.html

11. december 2012 kl. 15:16
I Berlingske Tidendes artikel står der følgende: "24 lande, heriblandt Armenien, Frankrig, Argentina, Tyskland og Rusland betegner officielt hændelserne som folkedrab. I nogle af disse lande er det strafbart at hævde, at hændelsen ikke kan betegnes som folkedrab. Danmark har ikke officielt taget stilling med begrundelsen, at det er et spørgsmål for historikere og ikke for politikere."
Erland Kolding Nielsen er bestemt ikke et siv, der blæser for vinden, så mon ikke han har gode argumenter også i denne sag?
12. december 2012 kl. 10:00
Kan kun give Søren Espersen ret i at her er tale om et knæfald for det muslimske Tyrkiet. Det er desværre en markant og tydelig tendens i tiden, at vi lefler for alt islamisk. Socialisterne vil have Tyrkiet ind i EU? FØJ! Vi bøjer nakken.
Endnu værre bliver det når man i dag kan læse i alle morgenaviser at danske jøder skal gemme deres stjerner og flag og kalotter. Det er igen muhammedaniseringen af Danmark som er skyld i det. Vi bøjer nakken.
Man kunne jo spørge hvorfor i alverden skal det kongelige bibliotek have en udstilling om Armenien, hvad rager det land dog os? Kan de ikke bare sidde og pille i deres foækedrab uden at det skal involvere vores nationale bibliotek? Hvad bliver det næste? Skal vi til at udstille noget om de "forfærdelige" forhold i Gasa striben, hvor de "stakkelse" palæstinensere får rakketer i hovedet efter at have sendt masser af krudt ind i Israel? Vi bøjer nok bare nakken og lader dem udstille!
20. december 2012 kl. 17:05
Redaktionen henstiller til at debatten på denne side holdes i en sober tone.

Venlig hilsen
Anette Lerche
Redaktør Perspektiv

Skriv en kommentar