Flere villige til at afgive lønkroner

04-12-2012 af Sabrine Mønsted
68 procent af danskerne vil acceptere en lønnedgang for at bevare deres job, viser en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4.

- Danskerne er klar over, at både dansk og europæisk økonomi er fastfrosset, og at erhvervslivet er presset. Når eksempelvis dagpengeperioden også bliver halveret, bliver de fleste mennesker lykkelige for blot at have et arbejde, siger professor i arbejdsmarkedsforhold ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen til Ugebrevet A4, som forklaring på danskernes voksende accept af en eventuel lønnedgang.

I 2004 ville 58 procent af danskerne ikke høre tale om at gå ned i løn, selv om det kunne redde jobbet. I 2009 var det samme tal 46 procent. Men i 2012 er det altså kun 33 procent, der ikke vil acceptere en lønnedgang for at bevare jobbet.

Forskel på private og offentlige ansatte

Der er dog forskel på, hvor meget man er villig til at gå ned i løn. 29 procent vil acceptere en nedgang på fem procent, mens 30 procent ville acceptere en nedgang på 10 procent.
Tendensen er også, at privatansatte er mere villige til at se lønposen skrumpe end offentlige ansatte. Hver tredje privatansat mod hver femte offentlige ansatte, mener de vil være villig til at gå ned i løn, hvis det virkelig er nødvendigt.

Fagbevægelsens får nye udfordringer

Flemming Ibsen peger på, at den megen fokus på lønnen presser den danske flexicurity-model, hvor arbejdsgiver kan bruge antallet af medarbejdere som elastik i henholdsvis høj- og lavkonjunktur. Det giver nye udfordringer for fagbevægelsen, mener han.
- Det ser ud som om, modellen er opsagt, så man nu gør lønnen fleksibel. Det stiller fagbevægelsen i en ny situation, fordi man ikke kan gå ud og låse lønnen fast og håndhæve overenskomsterne, siger han.   

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.146 repræsentativt udvalgte danskere i dagene efter SAS-aftalen i november, hvor SAS medarbejderne gik væsentlig ned i løn for at redde deres arbejdsplads. 

Se hele artiklen om undersøgelsen fra Ugebrevet A4: Holdningsskred: Danskerne villige til at gå ned i løn

Skriv en kommentar