Forlagene og eReolen overvejer næste træk

24-10-2012 af Sabrine Mønsted
Der er flere alternative muligheder på banen både hos forlagene og hos eReolen for at få udlånt e-bøger til bibliotekerne.

Den 1. november er det slut med de største forlags bøger i eReolen, som konsekvens af, at det ikke lykkedes at blive enige om en ny aftale mellem biblioteker og forlag.

Ifølge forretningsudviklingsdirektør i Lindhardt og Ringhof, Cliff Hansen, overvejer forlagene lige nu flere muligheder for at få gjort udlån muligt til bibliotekerne på alternative måder.

- En mulighed kan være, at e-bøgerne stadig bliver udlånt via eReolen, men efter aftaler som de enkelte kommuner indgår med forlagene. Et andet alternativ er, at forlagene laver deres egen service, som bibliotekerne så kan købe adgang til.  Den ville i så fald bygge på en licensmodel, så vi ad den vej forhåbentlig kan få nogle erfaringer med den model, siger Cliff Hansen.

Mellem licens og klik
Han ærgrer sig over, at forhandlingerne med bibliotekerne ikke endte med en aftale, for forlagene vil meget gerne låne bøger ud til bibliotekerne, understreger han, men ikke for enhver pris.

- Nu har vi i et år afprøvet klikmodellen i forhold til udlån, så kunne vi i et år have afprøvet licensmodellen og måske i 2013 være endt et sted midt i mellem. 

Projektleder hos eReolen, Bo Fristed, mener ikke, at det er så dramatisk, som det ellers kan lyde i medierne, at de store forlag forsvinder fra eReolen. Han mener, at eReolen stadig har masser at byde på.

- Det vil være problematisk på længere sigt, men lige nu – og det kommende år – hvor vi kun har haft berøring med to procent af danskerne i forhold til udlån af e-bøger, og mens vi stadig har et fint udbud på det fysiske bibliotek, klarer vi os nok uden, siger han.

Hvem vil være med?
Konkret har eReolen nu sendt et tilbud til alle de forlag, der hidtil har været med i eReolen, om at fortsætte med den nuværende klikmodel med en smule forhøjet klikpris.

- Og en del af de små forlag, forventer vi, vil være med, fordi det faktisk er en god forretning for dem, mens vi selvfølgelig er klar over, at de store forlag i Forlæggerforeningen nok vil takke nej, siger Bo Fristed.

Ereolen venter også på svar fra landets kommuner om, hvorvidt de fortsat vil abonnere på tjenesten, som er blevet en smule billigere, fordi administrationsomkostningerne er faldet. 

Skriv en kommentar