Hvordan bliver et hit til?

06-03-2012 af Sabrine Mønsted
Et nyt projekt skal dokumentere populærmusikkens tilblivelse. Det Kongelige Bibliotek har indgået en aftale med bandet Nephew, der har indvilliget i at lægge alt frem fra de første råskitser til de endelige sange.

Når det kommer til populærmusik, er der huller i samlingen på Det Kongelige Bibliotek.

- Vi har indspilningerne og eventuelt noderne, men ikke dokumentation for, hvordan numrene er blevet til. I forhold til de nodebaserede kompositioner, kan vi følge udviklingen på papiret, men i dag bliver musik lavet på mange andre måder, siger forskningsbibliotekar Henrik Smith Sivertsen. Han blev sidst i 2011 ansat på Det Kongelige Bibliotek til at formidle populærmusik og til netop at udfylde hullet i samlingen, hvad angår dokumentation.

Nephew sagde ja tak

At Det Kongelige Bibliotek fik Nephew med på ideen var lidt af en tilfældighed. Henrik Smith Sivertsen deltog i et arrangement sammen med bandets guitarist Kristian Riis og nævnte sin ide med at dokumentere deres arbejdsproces. Svaret var uden tøven: »Det vil vi gerne være med til.«

Så om kort tid, når bandet går i studiet for at indspille deres femte album med titlen Hjertestarter, vil de medbringe en harddisk fra Det Kongelige Bibliotek. På den vil de løbende kopiere deres lydfiler, så man efterfølgende kan rekonstruere den kreative proces. Og når albummet er helt færdigt, får Det Kongelige Bibliotek harddisken.

- Bandet forstod perspektiverne i projektet. For hvis ingen dokumenterer processen og gemmer det, så ved ingen, hvad der skete, og hvordan populærmusik blev til i vores tid. Så de er gået helhjertet ind i projektet, siger Henrik Smith Sivertsen.

Gerne retrodigitalisering fra 1960'erne

På hvilken måde det indsamlede materiale vil blive tilgængeligt for offentligheden er endnu uvist.

 - Det er noget, vi må aftale undervejs. Lige nu handler det om at sikre materialet så godt som muligt, understreger Henrik Smith Sivertsen.

Aftalen mellem Det Kongelige Bibliotek og Nephew er, så vidt vides, den første af sin art i verden. Og håbet er at få flere aftaler i stand, så biblioteket får dokumentation helt tilbage fra 1960’ernes populærmusik.

 Læs mere om projektet

Skriv en kommentar