Ny udgave af BibZoom

04-06-2012 af Sabrine Mønsted
BibZoom blev relanceret den 4. juni. Bibliotekernes digitale musiktjeneste er ikke længere webbaseret, men er blevet en platformsuafhængig app. Manden bag projektet, Flemming Munch, mener, at BibZoom er et godt supplement til de kommercielle tjenester.
Den relancerede udgave af BibZoom vil leve op til den moderne brugers krav om tilgængelighed ved at fungere som en platformsuafhængig app. Arkivfoto: Jakob Boserup

Den nye BibZoom er ikke bare en finpudsning af den gamle udgave. Det er noget helt nyt, siger Flemming Munch, ansvarlig for BibZoom, om tjenesten, der blev indviet i dag af kulturminister Uffe Elbæk, der som den første kunne downloade et stykke musik.

Teknologien bag det nye BibZoom er den samme, som flere af de kommercielle tjenester benytter, og ifølge Flemming Munch betyder det, at den nye udgave kan leve op til det, som de fleste forbrugere forventer af en moderne musiktjeneste – blandt andet have den med sig som en app.

Både penge og public service
BibZoom har i det sidste år ellers oplevet lidt modvind. Flere kommuner har meldt den digitale musiktjeneste fra, og der har været kritik af, at bibliotekerne bruger mange ressourcer på deres egne tjenester, når de kommercielle tjenester gør det samme og bedre. Men det er Flemming Munch ikke enig i.

- Det er en absurd tanke, at bibliotekerne skulle klare sin formidlingsforpligtigelse ved at henvise til kommercielle tjenester. Vi henviser jo heller ikke brugerne til en boghandler, når de vil låne bøger, siger han.

Han mener derimod, at de kommercielle tjenester og public service-tjenester som BibZoom skal supplere hinanden.

- Tjenesterne er jo meget forskellige. Kernen i BibZoom er, at der ikke er reklamer eller bindinger. Vi har fokus på formidling og den gode historie, siger han og refererer til en udtalelse fra den kommercielle musiktjeneste Spotifys PR-chef i Nordeuropa, Sofie Grant, i Berlingske Tidende fra den 4. juni:

»Vi glæder os over enhver tjeneste på markedet, der giver folk mulighed for at lytte til musik lovligt og i en højere kvalitet end piratkopiring. Vi er alle med til at øge det samlede danske musikmarked og sikre en retfærdig betaling til dem, der har rettighederne til musikken«, siger hun til avisen.

Det er ikke hverken eller, men det handler om at spille sammen, mener Flemming Munch:
- Og er vi ikke på de digitale platforme, er bibliotekerne her ikke om 40 år.

 

Læs mere:

Pressemeddelelse fra Statsbiblioteket

Berlingske Tidende 4. juni 2012: Biblioteker udfordrer Spotify

Det nye BibZoom bliver også kommenteret på Twitter

Kommentarer (4)

7. juni 2012 kl. 08:56
Solrød Bibliotek har fravalgt Bibzoom - det var for lidt brugt i forhold til prisen. Men i BibZooms aktuelle pressemeddelelse står der, at "I en kort kampagneperiode er tjenesten frit tilgængelig for alle danskere", så jeg overvejede at reklamere i kommunen og se, hvor mange der vil ønske sig muligheden.

Så i mandags ringede jeg og spurgte supporten, hvor lang tid den korte periode varer. Svaret er, at "ingen ved det, for det er ikke blevet besluttet." Det gør det ikke nemt at markedsføre over for vores brugere! Nå, men jeg besluttede at afprøve, hvordan det virker.
BibZoom anbefaler, at man går ind på www.bibzoom.dk og downloader en app til pc eller mac. Med den vil man kunne opbygge sit eget musikbibliotek a la ITunes eller Spotify. -
Den mulighed kunne jeg ikke afprøve, da vi ikke må installere programmer på kommunens pc'er. Men BibZooms support hævder, at det også er muligt at komme ind via søgefeltet oppe i højre hjørne af hjemmesiden www.bibzoom.dk . Man søger en kunstner/et nummer, lægger det i kurven, og når man så skal logge ind for at hente det hjem, vælger man ikke sin kommune - men det særlige kampagnelogin.

Det afprøvede jeg - og den indgang virkede IKKE. Jeg fik denne besked:
Ingen adgang - Vi beklager
Dit bibliotek har ikke tegnet abonnement på denne service, og du har derfor ikke adgang

Siden har flere borgere henvendt sig for at høre, hvordan det kan være at de ikke kan få lov at prøve - og jeg må henvise dem til at klage direkte hos konsortiet. Det virker altså ikke så professionelt, BibZoom.

7. juni 2012 kl. 11:09
Mon ikke Flemming Munch har større problemer at slås med?

Børsen i dag:

"Bibliotekernes nye storstilede musiksatsning Bibzoom må i de kommende dage skære gevaldigt ned på tilbuddet om gratis musik til danskerne, efterhånden som Universal Music fjerner 40 pct. af det samlede musikrepertoire fra tjenesten. Hos Bibliotekerne kommer oplysningerne som et chok, og områdedirektør Flemming Munch vil hurtigst muligt forsøge at få styr på situationen."

Artpeople har også trukket sig og Sony overvejer situationen.

"Vi har trukket vores repertoire, fordi vi ikke har fået betaling til vores kunstnere igennem længere tid, siger administrerende direktør i Artpeople, Jan Dagner, til Børsen."
13. juni 2012 kl. 16:45
En nemmere måde for borgerne i Solrød, kunne være at oprette sig som låner på Statsbiblioteket og herefter bruge dette bruger login når de vil benytte Bibzoom.
(Så skal de blot angive Statsbiblioteket som Bibliotek)

Den "bagdør" fungerede i hvert fald fint dengang streaming og download var ydelser prissat hver for sig - og mit login virker stadig fint.....
13. juni 2012 kl. 16:45
En nemmere måde for borgerne i Solrød, kunne være at oprette sig som låner på Statsbiblioteket og herefter bruge dette bruger login når de vil benytte Bibzoom.
(Så skal de blot angive Statsbiblioteket som Bibliotek)

Den "bagdør" fungerede i hvert fald fint dengang streaming og download var ydelser prissat hver for sig - og mit login virker stadig fint.....

Skriv en kommentar