Officiel Open Access-politik på vej

04-07-2012 af Sabrine Mønsted
Forskere skal gøre deres forskning frit tilgængelig for alle, hvis forskningen er offentligt finansieret. Uddannelsesminister Morten Østergaard tilslutter sig den Open Access-politik, som de danske forskningsråd fremlagde i juni.

 »Tiden er kommet til at stille krav til forskerne«, siger Morten Østergaard til dagbladet Information. Han er nu klar med en officiel dansk politik for at gøre offentlig finansieret forskning tilgængelig for alle.

I juni måned kom de danske forskningsråd, der blandt andet tæller Det Frie Forskningsråd og Rådet for Teknologi og Innovation med en Open Access-politik. Målet er at komme det paradoks til livs, som forskere og forskningsinstitutioner står i, når de skriver videnskabelige artikler om deres forskningsresultater, som de efterfølgende er nødsaget til at købe for at få retten til at læse og videreformidle resultater, de selv står bag.

- Vi er godt klar over, at en fuldbyrdet overgang til Open Access ikke finder sted lige med det samme. Men på sigt skal vi have ændret publiceringsmodellen, så alle brugerne sikres fri adgang til at læse og anvende forskning, der allerede er betalt med skattekroner. Med vores fælles Open Access-politik forsøger vi at sætte skub i den udvikling, siger Formand for Danmarks Grundforskningsfond Klaus Bock.

Uddannelsesminister Morten Østergaard er enig i, at den model er urimelig.
»Jeg er ikke imod, at forlagene tjener penge, men det er voldsomt, at skatteyderne skal finansiere så stor en profit til dem, siger han til Information.

På Københavns Universitet er man positiv over for en Open Access-politik, men melder ud at det bliver ikke gratis, fordi det vil kræve stor administration, hvis forskerne skal til at lægge alle deres artikler ind i it- systemet.

Læs mere hos Styrelsen for Forskning og Innovation

 
Læs artikel i Information Regeringen presser på for gratis forskning

Skriv en kommentar