Seks ugers kursus til ledige får kritik

09-05-2012 af Sabrine Mønsted
Det får ikke højtuddannede ledige hurtigere i job, at de får et seks ugers kursus på statens regning. Sådan lyder en konklusion i en rapport fra Rambøll. Bibliotekarforbundets karriererådgiver mener alligevel, at pengene er godt givet ud.
Højtuddannede får ikke ret meget ud af et seks ugers kursus, konkluderer Rambøll. For lavtuddanede har kurserne til gengæld en større effekt. Arkivfoto: Jakob Boserup

Som dagpengemodtager har du ret til et seks ugers valgfrit kursus, og det tilbud er der mange nyuddannede akademikere, der benytter sig af. Ifølge en rapport fra Rambøll, der har haft til opgave at evaluere ordningen, gavner de dyre kurser ikke akademikernes chancer for at komme i arbejde. 

»Ordningen ser ikke ud til at have nogen positiv effekt for højtuddannede, hvorimod det ser noget bedre ud for lavtuddannede. En nærliggende forklaring er, at akademikere i forvejen har så lang en uddannelse, at de få uger ekstra ikke gør nogen forskel, siger Joachim Boll, chefkonsulent i Rambøll, til avisen MetroXpress.

Sprogkursus til arbejdsmarkedet
Bibliotekarforbundets karriererådgiver Sofie Plenge mener, der er langt fra rapportens konklusion og til at sige, at kurserne er spild af penge.  

- Kurserne er måske ikke en direkte billet til et job, men det er en opkvalificering, der giver dig et indblik i konkrete metoder som projektledelse, HR eller it-kompetencer, siger Sofie Plenge, der kalder kurserne en form for »sprogkurser«, hvor de ledige lærer at tale samme sprog som ude på arbejdspladserne.

- For at have færdiggjort sin uddannelse og være arbejdsmarkedsparat er ikke det samme, siger hun og understreger, at det også handler om at udvide sin jobhorisont.

- Derfor er vigtigt grundigt at overveje, hvad det er for kurser, du vælger. Kig eventuelt efter, hvad der efterspørges i stillingsopslagene. Det skal ikke være noget, du kan i forvejen, men netop give dig en mulighed for at søge mere bredt efterfølgende, siger Sofie Plenge.   

Hun mener også, at seksugers-kurserne handler om, at man som ledig holder sig i gang og kan føle, at der er en udvikling i ens ledighedsforløb for at bevare modet.Kommentarer (2)

9. maj 2012 kl. 12:19
Jeg kan fortælle, at jeg for en del år siden var arbejdsløs og fik dengang tilbudt at tage PC-kørekort over en 6 ugers periode. Det var bare rigtig godt, og det har jeg den dag i dag glæde af. Det var et forløb sammen med andre længerevarende uddannede og på den måde meget ligeværdigt både i forhold til det niveau undervisningen foregik på og ligeledes rent menneskligt. Det er godt at komme afsted og ud blandt andre mennesker, men en meget vigtig faktor er, at det er noget man kan bruge og at man er sammen med andre, man kan sidestille sig med.

Det var mine umiddelbare strøtanker omkring den ting. OG for alt i verden lad være med at sende folk afsted til noget med "hvilken fugl man er ???" - det er en misforståelse også i forhold til, hvad man bruger midlerne/pengene til og ligeledes nedværdigende i forhold til de mennesker, der er blevet arbejdsløse.

9. maj 2012 kl. 13:09
6 ugers kursus er ikke noget arbejdsguverne regner for noget som helst til en person med en videregående uddannelse.
Det er pinlig for lidt og helt ærligt, hvor kan man lære på 6 uger?
Og hvad gør BF og den øvrige fagbevægelse? IKKE EN SKID.
De hverken kan eller vil. Derfor bør man som ledig overveje sit medlemskab til fagforeninger, pengene kunne være givet bedre ud!

Skriv en kommentar