Svære forhandlinger om eReolen

04-09-2012 af Sabrine Mønsted
31. oktober udløber aftalerne mellem eReolen og forlagene. Netop nu er forhandlinger i gang, og projektleder Bo Fristed håber, at lande en aftale inden slutningen af september, men let bliver det ikke.

I medierne er der blevet udkæmpet en kamp. Hvor bibliotekerne er blevet beskyldt for at underminerer forlagenes levebrød. Ereolen, med udlån af digitale bøger, er blevet en succes i hvert fald, når man kigger på udlånstal, og forlagene har meldt ud før forhandlingerne, at de ikke vil forsætte på samme vilkår, når forsøgsperioden med eReolen stopper 31. oktober.

Den 31. august sad parterne sidst ved forhandlingsbordet, og ifølge Bo Fristed er der flere modeller på bordet. Parterne har dog lovet hinanden, at forhandlingerne foregår i et lukket forum, og at der først meldes noget ud, når forhandlingerne er afsluttede.

Flere restriktioner

Bibliotekerne er klar over, at aftalen kan blive mere restriktiv end den hidtidige. Spørgsmålet er, hvor meget og hvordan.

- Det er forståeligt, at der kan komme flere begrænsninger på, end der har været i forsøgsperioden, og at e-bøgerne kan blive mindre tilgængelige for brugerne end hidtil. Men vi skal finde en model, der er tilfredsstillende for begge parter, siger Bo Fristed.

Han forudser, det kan blive svært at lande en endelig aftale, men mener, at bibliotekerne står stærkt, blandt andet fordi de har fælles fodslag.

- Vi ved, hvor langt vi vil gå, og vi har alternativer til de traditionelle aftaler. Så lige meget hvad vil der være indhold på eReolen den 1. november 2012, når forsøgsprojektet udløber. Projektet har været et samarbejde, hvor de forlag, der havde lyst til at være med i den model, er med, men vi kan sagtens forestille os at få flere partnere med ind i eReolen og have en bred portefølje af forlag som indgår i forskellige forretningsmodeller. Blandt andet har bibliotekerne et ønske om mere bredde på eReolen for eksempel i form af engelskesproget litteratur, siger Bo Fristed.

Licensaftale 

Målet for forlæggerforeningens medlemmer er, ifølge Forlæggerforeningens direktør Christine Bødtcher-Hansenat få genoprette den balance, der altid har været mellem bibliotekernes udlån og det kommercielle marked.

 - Nu handler det om at diskutere sig frem til, med hvilke redskaber vi kan nå det mål, siger hun og nævner overdrive-modellen, som en mulighed, hvor bibliotekerne kun kan udlåne en e-bog per licens, de køber.
Christine Bødtcher-Hansen påpeger at siden eReolen startede første november 2011, har der været en kraftig stigning i udlånet af e-bøger, mens salget har stagneret.  I juli måned var der for eksempel 88.000 digitale udlån og 12.000 solgte e-bøger.

- Vi er ved at vænne læserne til at e-bøger er gratis, og det bekymrer os, siger hun
Ifølge Christine Bødtcher-Hansen adskiller eReolen sig heller ikke ret meget fra en kommerciel salgskanal, og derfor er det især bestsellerne, som bliver udlånt. Hun efterlyser, at bibliotekerne i højere grad fokuserer på formidling af al den litteratur, som ikke er bestsellere.

Næste forhandlingsmøde mellem eReolen og forlagene er 18. september 2012. Og det er ikke sikkert, at det er det sidste. Men Bo Fristed håber, at en aftale er på plads inden udgangen af september. 

Kommentarer (1)

5. september 2012 kl. 16:36
Jeg deltog for et par ugen siden i Forlægerforeningens seminar "Hvor skal pengene komme fra" som handlede om forlæggerbranchen og digitalisering.
Min oplevelse er at forlagsbranchen mangler innovationskraft på dette område. De skal møde kunderne der hvor de er altså ny markedsføring. Ereolen har vist det er muligt at afsætte produktet, branchen bør lære af det.
Som flittig e-bogslæser vil jeg også sige ned med prisen. En rabat på 30 kr i forhold til den fysiske bog batter ingen ting - tjek lige amazones prispolitik, der er noget at lære.
så jeg vil opfordre forlagene til at komme i offensiven på egen bane i stedet for at lade ereolen have æren for den eneste succes på området.

Skriv en kommentar