Forhandlingerne om eReolen er brudt sammen

15-10-2012 af Anette Lerche
Forlæggerforeningen og bibliotekernes aftale omkring eReolen udløber den 1. november. Derfor har de to parter siddet i intense forhandlinger i den seneste periode. Men det er ikke lykkedes at nå frem til et forhandlingsresultat, som både biblioteker og forlag er tilfredse med.

I løbet af det seneste år har en aftale mellem forlag og biblioteker sikret borgerne, at de kan låne e-bøger fra de involverede forlag samtidig med, at bøgerne blev udgivet på normal vis. Men det har skadet det kommercielle marked, skriver Forlæggerforeningen i en pressemeddelelse.

- Vi vil stadig gerne være med i eReolen og stille vores titler til rådighed, men vi kan se, at der er en række svagheder ved modellen. Den forhindrer etableringen af et bæredygtigt kommercielt marked for forfatter og forlag, fordi danskerne bliver vænnet til, at e-bøger bare kan hentes gratis. Det kan vi selvfølgelig ikke forsvare over for forfatterne, der i fremtiden også skal leve af e-bogen, siger direktør i Forlæggerforeningen Christine Bødtcher-Hansen, der har stået for forhandlingerne sammen med repræsentanter fra Lindhardt & Ringhof og Gyldendal.

En af de modeller, som eReolen ikke i dag gør brug af, er en model, hvor lånerne skal stå i kø til en e-bog, hvis der er mere end én låner, der vil læse bogen. Sådan en model ønsker forlagene at få afprøvet. Men netop den model kritiserer mange fra folkebibliotekerne for at overføre begrænsningerne fra den fysiske verden til den digitale verden.

Allerede i september lød de første rygter om, at forhandlingerne mellem forlag og biblioteker var brudt sammen. På det tidspunkt meldte eReolen ud på sin egen hjemmeside, at eReolen også ville eksistere på trods af et eventuelt sammenbrud i forhandlingerne. Man skrev blandt andet:

- Det kan godt være, at det bliver med noget andet indhold, at der ikke vil være så mange nye bestsellere på hylderne, eller at de bagvedliggende modeller for afregning med forlagene er forandrede. Men eReolen vil fortsætte som ebogstilbud også i fremtiden - et tilbud der er skabt af bibliotekerne for borgerne.

Forlæggerforeningen understreger i sin pressemeddelelse, at forlagene fortsat vil tilbyde bibliotekerne e-bøger til udlån, dog uden at være præcis om, hvilke vilkår det bliver under.

 

Kommentarer (5)

15. oktober 2012 kl. 18:51
Helt uventet er det vel ikke. Hvilken interesse skulle forlagene overhovedet have i at være med i eReolen? Hvornår har vi lige sidst set en forlægger som ikke sætter pekuniære interesser over kulturelle? Og hvornår har vi sidst hørt en kulturminister forsvare, endsige ytre noget som tyder på en forståelse for ideen bag (folke)bibliotekstanken?

Måske skulle centralbibliotekerne slå sig sammen og lave et projekt eReolen helt uden om forlagene? I stedet for at stå med hatten i hånden. Jeg ved godt der er et ophavsretsproblem. Men så kunne man jo starte med de værker som der ikke er så mange legale problemer med. Eller få de legale problemer løst.

En almindelig skanner kan vel fås for under 100.000 kr. Hertil kommer arbejdsløn til de som skal indskanne bøgerne, lave dem om til tekstfiler, og noget computerlagerplads. Samt en god søgemaskine. Alt sammen koster penge. Men vi kan da få en hel del for 1 mio, Og mon ikke vi kunne fedte flere penge ud end en sølle million?

Hermed er ideen i hvert fald givet videre.
16. oktober 2012 kl. 09:21
Nej, uventet er det ikke. Hvis man ikke er klar til at imødegå de nye udfordringer fra forlagenes side, må bibliotekerne overlade det til piraterne at lave et alternativ til det nuværende salg at ebøger. Ikke fordi vi vil det, endsige opmuntrer til det, men fordi det er de erfaringer, der tilflyder os fra de andre medieverdener.

Brugerne vil ikke vente på en forretningsmodel, forlagene først skal overveje gennem flere år. Alt omkring kopiering af bøger er billigt, til stede og uden en oplevelse af strafrisiko. Brugerne ser sig selv som ambassadører for den litteratur, de holder af, når de kopierer, selv om de skader forfatterens indtjening undervejs i processen. Når der så ikke er et tilbud som bibliotekernes, der både kan sørge for betaling til forfattere og udgivere, og samtidig kan bruges som platform fra bruger til bruger, så viser historien, at brugerne tager sagen i egen hånd.

Forlagenes argumentation kunne lige så vel gå på folkebibliotekernes udlån af papirbøger. Dvs. hvorfor skulle man købe en bog, hvis den kan lånes og læses gratis. Derfor har vi en lovgivning, der definerer rammerne for, hvor vigtigt det er at få litteratur og viden ud til borgere uanset pengepung, samt hvordan der afregnes for det med ophavsretshaverne. Uden en lov på det digitale område er vi prisgivet forlags fornemmelser for folkelig moral. Ulempen er, at den folkelig moral er endnu mere flosset, end forlagene pt. synes at forestille sig. Det kommer flere tekniske restriktioner ikke til at hjælpe på - snarere tværtimod.
16. oktober 2012 kl. 15:18
Det er vel ikke overraskende, at de gamle forlag ikke kan finde ud af, at fornyelsen i branchen faktisk kan komme dem selv til gode. Med denne udmelding tror jeg, at de to store gør sig selv en bjørnetjeneste, idet eReolen kan blive en platform hvor indie-forfattere og små forlag kan markedsføre deres produkter uden for meget bestseller-flimmer. Hos os er det helt sikkert, at vi bakker 100% op om eReolen: http://dreamlitt.com/vi-saetter-strom-til-ereolen/
17. oktober 2012 kl. 12:07
Et slag om ebøger er tabt. Men hvorfor ikke gå i offensiven, og prøve at gøre det vi er godt til? Og vinde det næste slag? Kommentaren blev lidt for lang, så jeg vil in stedet henvise til denne artikel: http://erikhoy.blogspot.dk/2012/10/afslring-bibliotekerne-har-masser-af.html
18. oktober 2012 kl. 10:33
En repræsentant for Forlæggerforeningen udtaler i deres nyligt udsendte pressemeddelelse: "Vi ønsker en ny etårig forsøgsaftale, hvor vi afprøver en model, der ligner det fysiske bibliotek, som har vist sin styrke og berettigelse. Det betyder, at man kan komme til at stå i kø også til e-bøger, hvis der er flere lånere end indkøbte e-bøger"
Hvis dette skulle gå hen og blive en realitet, er e-reolen sikker på at miste mange brugere - det vil klart opleves som en seviceforringelse, og e-reolen risikerer at miste brugere som aldrig vil komme igen - selv om modellen skulle ændre sig igen efter et års prøvetid.
Jeg undrer mig over, at Forlæggerforeningen ikke er lidt mere fremme på beatet -ser vi på musik- og filmbranchen, viser al erfaring med tydelighed, at det er tilgængelighed, der er kodeordet. Jeg ser et interview med en forfatter i Aftenshowet og får lyst til at læse hendes bog - så vil jeg kunne sidde med den i hånden to minutter efter. Ligesom jeg vil kunne høre et stykke musik når jeg har lyst til det, eller se en film i sofaen når det passer mig, uden at skulle i Blockbuster og leje den eller skulle aftale børnepasning for at kunne gå i biografen. Det er en anden vare man får, og det skal prisen afspejle - ligesom jeg ikke betaler samme pris for en lejefilm som en biografbillet. Personligt bruger jeg sammenlagt mange flere penge på musik, film og bøger nu, hvor jeg kan få det hele elektronisk, end tidligere hvor jeg virkelig overvejede det grundigt før jeg investerede i en bog, CD eller DVD. Jeg betaler hellere for et abonnement, hvor jeg ikke ejer filerne men lejer dem, for hvad skal jeg egentlig bruge dem til, når jeg først har set filmen/læst bogen. Hvis det bliver for bøvlet med restriktioner og ventetider, "tvinger" man brugerne til at finde alternative løsninger - fjernelse af kopispærring, ulovlige fildelingstjenester osv. At bruge det klassiske fysiske bibliotekstilbud som et eksempel på en levedygtig og stærk forretningsmodel er en misforståelse, også på bibliotekerne oplever vi at tilgængeligheden er alfa og omega - hvis man skal vente på at få et materiale hjem, enten via interurbane lån eller fordi man bliver nr. 76 i køen til en bestseller, så er sandsynlighden for at man finder en anden måde at skaffe sig materialet på (lovlig eller ej) meget stor eller at man har mistet interessen for det pågældende materiale når det langt om længe når frem. Her har e-reolen jo netop haft en berettigelse, i at man slipper for de lange ventetider. Selvfølgelig skal forfatterne tjene penge på deres bøger, men ligesom musikerne nu primært tjener deres penge på live-optrædener, må forfatterne også supplere med booktalks, foredrag osv. Jeg tror på, at man med e-bøger vil kunne nå langt bredere ud blandt nye kundegrupper end med de fysiske bøger - fx. til dem mellem 20 og 50, som vi stort set ikke ser på bibliotekerne (undtaget småbørnsforældre). Det korte af det lange må være - se på andre brancher, vær modig og sats på tilgængelighed - så skal brugerne nok belønne jer.

Skriv en kommentar