Bibliotekarerne skal bruge mindre tid i udlånet

28-08-2013 af Sabrine Mønsted
En solstrålehistorie kalder leder af Blågårdens Bibliotek, Rikke Skram-Skuldbøl, det. Biblioteket er ubemandet indtil klokken 13 – uden de gængse sikkerhedsforanstaltninger. Bibliotekarerne får i stedet mere tid til aktiviteter og udviklingsprojekter.
Arkivfoto: Jakob Boserup

Bekymring, for om tilbuddet ville være godt nok, eller om biblioteket blev hærget, når der blev skåret tre timer af den selvbetjente åbningstid, er ifølge leder af Blågårdens Bibliotek vendt til en lettelse hos personalet.

Ikke en spareøvelse

- Det er ikke en spareøvelse. Grunden til, at vi har indført selvbetjent åbningstid fra klokken 10-13 mandag til torsdag er en prioritering af ressourcer, for eksempel mulighed for at bruge tid på flere udadvendte aktiviteter og udvikling, forklarer Rikke Skram-Skuldbøl. Til gengæld prioriterer Blågården fuld bemanding mellem klokken 13 til 19.

- Der skal der være rigtig god service, siger hun. Brugerne har dog undret sig over både, hvorfor der pludselig var et massivt metalgitter foran skranken, og hvor personalet var henne om formiddagen.

- Men de har godt kunne forstå vores argumenter, siger Rikke Skram-Skuldbøl. Biblioteket har informeret massivt om det nye tiltag både fysisk i biblioteket og virtuelt via hjemmeside og på Facebook.

Men hvad er det så, personalet skal i stedet for at være tilgængelige i udlånet?

- Vi har altid gang i spændende aktiviteter, projekter og samarbejder. I øjeblikket arbejder vi for eksempel tæt sammen med den internationale uddannelse Copenhagen Institute of Interactive Design. Her arbejder syv studerende fra forskellige lande i biblioteket under overskriften: Trust in the City, som jo i høj grad er et relevant tema i det selvbetjente bibliotek.

- Men det handler også om almindelige arrangementer for både børn og voksne. I det hele taget er vi et meget udadvendt hus med mange samarbejdspartnere. Mange vil rigtig gerne arbejde sammen med os. Vi er sammen med Kulturhuset Støberiet og Korsgadehallen en del af en kulturel helhed, som tilsammen udgør BLÅGÅRDEN. Dette giver endnu større mulighed for samarbejder både internt og ekstern samt stor kulturel udfoldelse.

Politisk krav

Forventningen er dog også, at biblioteket, som de fleste kulturinstitutioner i Københavns Kommune, får selvbetjent åbningstid fra omkring årsskiftet.

Blågårdens bibliotek har så kastet sig ud i det før tid. Derfor er der heller ikke de sikkerhedsforanstaltninger, der normalt er, såsom at brugerne skal benytte deres sundhedskort for at komme ind. Biblioteket har dog fået et stort metalgitter foran skranken, så ingen kan få adgang til de personfølsomme oplysninger, og et kamera sat op i døren. Men indtil videre har der ikke været en eneste episode med ballade i det tidsrum, hvor personalet ikke er til stede i biblioteket, ifølge Rikke Skram-Skuldbøl.

 

Skriv en kommentar