Centralbiblioteker ønsker fælles indkøb i ebib.dk

07-03-2013 af Sabrine Mønsted
Gentofte Centralbibliotek vil gerne afprøve forlagenes licensmodel for udlån af e-bøger på ebib.dk, men på betingelse af, at det bliver muligt for bibliotekerne at lave en fælles indkøbs- og lånemodel.

Forlagene bag ebib.dk har åbnet op for, at bibliotekerne kan »fjernlåne« e-bøger på tværs af kommunegrænser. Gentofte Centralbibliotek vil gerne tage modellen lidt videre og stå for centralt indkøb af e-bøger på ebib.dk og derefter udlåne dem til de øvrige biblioteker. Bibliotekerne betaler så centralbiblioteket per udlån og er ikke nødsaget til at købe fire licenser på en gang, som det kræves på ebib.dk. Det gør det blandt andet muligt for små kommuner, der ellers ikke havde budget til at stille så mange titler til rådighed, at være med.

- Det er en oplagt opgave for os som centralbibliotek at facilitere et indkøbssamarbejde, men det er stadig en model under udvikling og forhandling. Det afgørende er, at vi får en aftale, som er håndterbar og ikke kræver for meget administration, siger vicebibliotekschef på Gentofte Centralbibliotek, Thomas Angermann.

Indtil nu har 21 ud af region Hovedstadens 28 biblioteker sagt ja til at indgå i et sådan indkøbs- og lånesamarbejde. Det afgørende er nu om Publizon, der står bag platformen, er med på modellen. 

Thomas Angermann ser en eventuel aftale med ebib.dk som et forsøg på at få nogle erfaringer med licensmodellen på samme måde, som man fik erfaringer med eReolens klikmodel i 2012.

- Vi er i en digital mellemtid. Og vi vil give det et år og se, hvordan det går. Grunden til, at vi gør det, er jo at ebib.dk har noget interessant indhold, siger han.  

Ifølge Forlæggerforeningens direktør Christine Bødtcher-Hansen er der indtil nu fem biblioteker tilmeldt ebib.dk ud over den proces, der er i gang med centralbibliotekerne i region Midtjylland og region Hovedstaden.

Skriv en kommentar