Blandet modtagelse af ebib.dk

10-01-2013 af Sabrine Mønsted
Forlagenes nye portal for udlån af e-bøger til bibliotekerne, ebib.dk, skaber ikke udelt begejstring hos landets biblioteksledere, men den bliver svær at komme udenom, mener biblioteksleder på Ishøj Bibliotek Hans Peter Rasmussen.

Forlagene tilbyder nu bibliotekerne at udlåne e-bøger gennem en licensmodel. Bibliotekerne skal indkøbe det antal eksemplarer af en titel, de ønsker at udlåne samtidig og kan herefter låne e-bogen ud fire gange, før de igen skal købe en licens.

»Umiddelbart nej tak«, lyder det fra fritids- og kulturchef i Solrød Mona Madsen. Ikke fordi hun er imod alternative modeller til eReolen eller ebib.dk, men fordi det bliver for dyrt.

- Min umiddelbare reaktion, efter at have læst pressemeddelelsen fra Forlæggerforeningen om ebib.dk, er, at prismodellen ser ud til at være uspiselig. Vi kun skal have otte klik på en e-bog, før den koster det samme som en fysisk bog, som jo i hvert fald har 40 til 50 udlån i sig. Jeg kan godt forstå, at ebib.dk bygger på en licensmodel, det kan der være fin rimelighed i, men priserne skal afspejle, at det er billigere at producere en e-bog end en papirbog, siger Mona Madsen.

Lange ventelister
Chef for hovedbibliotek i København Jakob Heide, siger til dr.dk/kultur, at han tvivler meget på, at biblioteket vil være interesseret i forlagenes nye portal. Hans begrundelse er, at han forudser lange ventelister, hvis biblioteket kun har få licenser til en bog og ikke må udlåne den igen, før udlånet er ophørt. Han vil dog ikke afvise ebib.dk helt, før han har haft en dialog med forlagene.

Nødvendigt i forhold til brugerne
Biblioteksleder på Ishøj Bibliotek Hans Peter Rasmussen er også betænkelig ved tilbuddet fra forlagene, men mener ikke folkebibliotekerne er i en situation, hvor de kan takke nej.

- Vi kan ikke gå udenom det her tilbud, hvis vi mener, at der skal være e-ressourcer i bibliotekerne. Biblioteksmæssigt var det en katastrofe, at forlagene Gyldendal og Lindhardt og Ringhof trak deres titler ud af eReolen. Det gjorde det mindre attraktivt for brugerne, og vi kan se, at udlånstallene for e-bøgerne er dalet kraftigt, siger Hans Peter Rasmussen. Selv om han ikke ser, at folkebibliotekerne kan undslå sig ebib.dk, så mener han, at licensmodellen kan blive rigtig dyr.

Forlagene rækker hånden ud
Formand for Bibliotekarforbundet Pernille Drost mener, at bibliotekerne er nødt til at vurdere tilbuddet som alle andre tilbud og ikke på forhånd afviser forlagenes model.

- Det er positivt, at forlagene har arbejdet videre på at finde en model for udlån, da forhandlingerne med eReolen brød sammen, og ikke som for eksempel i Sverige, hvor samarbejdet er gået helt i stå, siger Pernille Drost, der principielt er imod licensmodellen.

- Men folkebibliotekerne er nødt til at have en forståelse for forlagenes udfordringer i forhold til e-bøger. Jeg kan frygte, at hvis forlagene oplever, at folkebibliotekerne nægter at afprøve modellen, vil forlagene droppe deres ønske om at udlåne e-bøger og udelukkede have fokus på det kommercielle marked.

Giv det en chance 
Også socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen opfordrer folkebibliotekerne til at give ebib.dk en chance. Han kalder det i en pressemeddelelse »bekymrende«, hvis Aarhus Kommunes Biblioteker og Københavns Hovedbibliotek på forhånd afviser at afprøve forlagenes portal.

- Alle må bidrage til at finde en løsning for udlån af e-bøger, der er tilfredsstillende for forfattere, forlag og biblioteker. Jeg synes, det er uansvarligt over for biblioteksbrugerne at boykotte en ordning på forhånd, siger han og understreger, at »det er fair nok at sige nej tak, hvis funktionalitet og pris ikke er god nok. Men det ved bibliotekerne jo slet ikke endnu«.

Læs også artiklen: Forlagenes ebogsportal klar

Skriv en kommentar