Du kan ikke sælge en brugt e-bog

02-05-2013 af Sabrine Mønsted
Det er ikke muligt at sælge en brugt digital fil. Det blev ifølge magasinet Library Journal slået fast i marts måned, da der faldt dom i en amerikansk retssag.

Kan en e-bog eller musikfil være brugt? Nej, lyder det fra en dommer i New York, der i marts afsagde dom i en retssag mellem Capitol Records og den digitale markedsplads ReDigi. Salg af en brugt e-bog vil i teorien altid indebære, at man tager en kopi af den for at flytte den, og det er ikke lovligt efter den nuværende ophavsretslov. Kun hvis man sælger hele sin harddisk, iPod eller lignede, hvor filen ligger, kan man sælge digitale filer brugt. Desuden lyder argumentet i dommen, at man reelt ikke kan tale om, at en e-bog er »brugt«, fordi kvaliteten ikke vil være anderledes end en ny udgave af e-bogen, som det er tilfældet med papirbøger.

Begrænsningerne for salg af brugte digitale filer kan være nødvendigt for ikke at skade det kommercielle marked, lød det fra retten, der tilkendegav, at det er op til politikerne og ikke retten, at tilpasse lovene, hvis de er forældede.

Det var pladeselskabet Capitol Records, der havde lagt sag an mod ReDigi, en virtuel markedsplads for »brugt« digitalt musik, der også har planer om at lancere samme mulighed for e-bøger. ReDigi vil, ifølge magasinet Libary Journal’s maj nummer, appellere dommen, blandt andet med den argumentation, at deres nye platform vil gøre det muligt at undgå kopiering, når man køber og sælger brugte filer. 

Skriv en kommentar