Fortsat filiallukninger

24-01-2013 af Anette Lerche
Kommunalreformen betød filiallukninger i stribevis. Siden 2010 er antallet af lukninger dog faldet, men der er stadig kommuner, hvor filiallukninger er på dagsordenen.

Køge Kommune tøvede længe med at lukke filialer, men pr. 1. februar har kommunen kun fire filialer i stedet for de nuværende seks. Det er filialerne i Bjæverskov og Ejby, der må lukke. 

- De to filialer, der skal lukkes, er de to mindste filialer i kommunen, og en lukning af dem var allerede med i drøftelserne i forbindelse med kommunesammenlægningerne, men man har tænkt sig længe og grundigt om, før man har gennemført dem. Både fordi der har været generelle protester mod lukningerne, og fordi de to filialer begge ligger i den mindre kommune, som Køge Kommune blev lagt sammen med. Jeg havde gerne set, at vi stadig havde seks gode biblioteker, men når man ikke har økonomi til det, så er det de rigtige, man nedlægger, konstaterer biblioteksleder Jytte Dahl.

Desværre har filiallukningerne også ført til personalereduktion, fordi 0,8 årsværk er blevet skåret væk.

Etablering af bibliotekspunkter
For at borgerne i Bjæverskov og Ejby ikke står fuldstændig uden bibliotekskontakt, så tilbyder man nu afhentning og aflevering i Bjæverskov i et lokalt supermarked, og man arbejder også på at etablere et bibliotekspunkt i Ejby, der forventes knyttet til et foreningshus i det tidligere bibliotek.

- Erfaringer fra andre steder, hvor der er etableret bibliotekspunkter er, at ordningen gør hverdagen lidt lettere. Det handler om, at man giver borgerne mulighed for lokalt at hente og aflevere materialer til biblioteket, og ordningen giver langt mere fleksibilitet end en bogbus ville have gjort, fordi et supermarked har længere åbningstid, forklarer Jytte Dahl Skriv en kommentar