Forum for formidling af ophavsret på vej

03-09-2013 af Sabrine Mønsted
I erkendelse af at en større og større del af bibliotekarenes opgave er at have styr på ophavsret, opretter Danmarks Forskningsbiblioteksforening: Forum for formidling af ophavsret.
Det handler om at dele erfaring og viden, fortæller næstformand i Danmarks Forskningsbiblioteksforening (DF)Eli Greve. 

- De store biblioteker har længe arbejdet med ophavsret i eget regi, men for de mindre fag- og forskningsbiblioteker er det håbløst selv at fægte med det og starte forfra hver gang. Vi skal hjælpe hinanden og pulje de kræfter, vi har. Der er meget viden, vi kan bruge på tværs af institutionerne. På blandt andet SDU, KUBIS og på Aalborg Universitet har vi længe haft fokus på ophavsret, men nu skal vi have bredt den viden og de erfaringer ud, siger Eli Greve, der selv arbejder som systembibliotekar på Syddansk Universitet.  

Tiden er moden til et forum, fordi ophavsret fylder mere og mere for bibliotekarerne i kraft af digitaliseringen, mener hun. 

- Vi ser gang på gang folk, der kommer galt af sted, fordi de mangler viden. Det gælder studerende, men også folk på højere niveauer. Den digitale udvikling betyder, at alt ligger tilgængeligt, så umiddelbart er tanken: Hvorfor må jeg ikke bare tage det? Det er naturligt, at bibliotekarerne tager den opgave på sig. Vi bestyrer materialet og har kontakt med undervisere, studerende og forskere.

Konkret hjælp

Det nye forum skal arrangere netværksmøder og workshops og være en blanding af undervisning i ophavsret og erfaringsudveksling.

- Det er ofte lettere at løse et problem i dialog med andre, og når du har et netværk, kan du altid ringe til nogen med et konkret problem, siger Eli Greve.

Bestyrelsen for Forum for formidling af ophavsret bliver nedsat i starten af efteråret. 

- Vi forsøger, at gøre bestyrelsen så repræsentativ som mulig med folk fra hele landet og forskelige type af institutioner, da de oplever forskellige vilkår og udfordringer i forhold til ophavsret.
Tjek Danmarks Forskningsbiblioteksforenings hjemmeside over efteråret( http://dfdf.dk/) 

Kommentarer (1)

9. juni 2015 kl. 12:21
er dette forum for formidling af ophavsret nogensinde blevet til noget? mere aktuelt end nogensinde

Skriv en kommentar