Velfærd må ikke bygge på frivillige

25-06-2013 af Sabrine Mønsted

60 procent af danskerne siger klart nej til, at en større del af velfærdsopgaverne bliver udført af frivillige, viser en undersøgelse foretaget af Ugebrevet A4.

I Vangede mødes de frivillige en gang om ugen, men ingen af dem har lyst til at erstatte faglærte bibliotekarer. Arkivfoto Jakob Boserup

 

Hvis de frivilliges indsats betyder, at kommunerne sparer på medarbejderne, er de færreste interesserede i at udføre frivilligt arbejde, viser en undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning. 55 procent siger nej til at lave frivilligt arbejde, hvis det fører til, at kommunen kan spare arbejdskraft. 31 procent siger dog ja, og 14 procent svarer ved ikke.

Problemet er, ifølge formand for Frivilligt Forum Johannes Berthelsen, der repræsenterer over 100 frivillige organisationer, at flere og flere kommuner selv står for at organisere de frivillige, og at borgere med lyst til at arbejde frivilligt ofte ikke er klar over de skillelinjer, der bør være mellem professionelt og frivilligt arbejde. Han taler om en glidebane, hvor kommunerene eksperimenter – nogle gange lidt for meget.

»Når flere kommuner fyrer alle ansatte på aktivitetscentre for ældre og kun bruger frivillige til at drive det, hvem har så forstand på demente og kan tage sig af dem?«, siger han.

Brug for regelsæt

Professor i offentlig forvaltning på Roskilde Universitet, Jakob Torfing mener, at erfaringen indtil nu er, at frivillige producerer velfærd side om side med offentlige ansatte og, at der kun er meget få eksempler på, at de i større grad fortrænger dem.

Johannnes Berthelsen fra Frivilligt Forum mener alligevel, at udviklingen har brug for en stram styring.

»Vi har behov for et partnerskab mellem regeringen, kommunerne og de frivillige organisationer, hvor vi laver et chater, der på en forpligtende måde fastlægger, hvem der må gøre hvad«, siger han.

Læs mere om undersøgelsen på www.ugebreveta4.dk

Læs Perspektivs tema om frivillige i nr. 5: Hvor går grænsen for brugen af frivillige?

Nyhed om frivillige: Frivillige kræver også ledelse

Link til Bibliotekarforbundets politik om frivillige

Skriv en kommentar