Teaterprojekt i Viborg

06-11-2013 af Anette Lerche
Hvad er vores rolle, hvordan formidler vi, og hvordan betjener vi vores publikum? Hen over efteråret har Viborg Bibliotekerne – i samarbejdet med egnsteateret Carte Blanche – forberedt en teaterforestilling. Projektet er støttet med godt 700.000 kroner, hvoraf de fleste penge bruges på de performancekunstnere, der er hentet ind fra flere lande i Europa.

Premieren er den 17. november, manuskriptet er endnu ikke skrevet, og forestillingen vil ændre sig dag for dag i samspil med publikum, fortæller Gitte Fangel fra Viborg Bibliotekerne. Omdrejningspunktet vil være personalets oplevelse af biblioteket, og derfor er forberedelserne til teaterstykket fint i tråd med bibliotekets fokus på at arbejde med service og værtskab. I øjeblikket er personalet på rundture med performerne, og oplever dermed sig selv og biblioteket med nye øjne, og i sidste ende skal forestillingen blive en ”fælles samtale om kultur, dannelse og det at være menneske.”

Hvad vil I med projektet?
- Projektet er i tråd med det, vi allerede gør uddannelsesmæssigt med personalet, hvor vi ser på service og værtsskab. Men ved at gribe det an helt anderledes, kan vi stille os selv spørgsmål som, hvordan er vores rolle, hvordan betjener vi, og hvordan formidler vi? Jeg ser det som et anderledes kursusforløb, hvor vi har inviteret en aktør ind, der er helt anderledes os.

Hvordan opstod ideen?
- Vi har en lokal tænketank, hvor kulturinstitutionerne mødes og stiller hinanden spørgsmål som, hvad er kultur, og hvad er dannelse? Vi har samarbejdet med egnsteateret før, så ideen har nok simret lidt, men helt konkret var det i forbindelse med en workshop, hvor vi fik en performer ind fra Spanien, som gik gennem biblioteket og blev optaget af, hvorfor materialerne havde ryggen til ”publikum”. Tanken er, at teateret kan anskueliggøre, hvad er der inde i det materiale, og hvilket menneske og skæbne materialerne åbner op for nye måder.

Hvor stort er projektets budget?
- Vi har fået støtte fra Kulturstyrelsen og Statens Kunstråds Tværæstetiske Pulje, så alt i alt er budgettet på godt 700.000 kroner, hvoraf størstedelen af ressourcerne bruges af teateret Carte Blanches, der har udgifterne i forbindelse med performancekunstnerne.

Hvad har personalets reaktion på projektet været?
- I denne uge er alle med publikumsvagter, konsulenter og ledere på en rundtur med skuespillerne. Forestillingen skal baseres på, hvad personalet tænker om biblioteket. For eksempel hvad er det bedste sted, hvad er det mest skjulte, eller hvorfor er der ikke nogen, der læser denne bog? Alle fra personalet skal se en forestilling, og mange kommer til at stå for en forestilling, når de er der. Herefter skrives forestillingen, og premieren bliver den 17. november, men da forestillingen vil blive påvirket af publikum, vil den udvikle sig løbende. Håbet er, at den, der oplever forestillingen vil tænke, her oplevede jeg noget særligt, jeg blev klogere på biblioteket, blev berørt og involveret.

Er der nogle fra personalet, der synes, det er grænseoverskridende? Eller som ikke kan se ideen med projektet?
- Personalet skal ikke være skuespillere, men de bliver involveret lige som nu, hvor de går rundt med per-formerne, der spørger, hvad der er yndlingsbogen eller lignende. Men det er performerne, der står for forestillingen, og så kan vi måske lære nogle tricks af skuespillerne ved at iagttage, hvordan de kommer i kontakt med publikum.  Vi har spurgt personalet, hvad de tror, de får ud af det, og mange har svaret, at det kan være, at de kommer til at tænke anderledes, men der er da også nogle, der stiller spørgsmålstegn ved det.

Hvem har gavn af projektet?
- Intentionen er, at vi stiller spørgsmålstegn ved rummet, hvordan formidler vi rummet bedst, og hvordan formilder jeg? Tanken er, at forestillingen vil rykke os som personale, og dermed rykker vi ved vores forhold til vores formidling, og det får brugerne gavn af. Så brugerne kan opleve, at det er sket noget, at det er blevet mere interessant at komme her.

Hvad sker der, når forestillingen slutter
- Jeg tror ikke, der kommer en formfuldendt rapport, det bliver en anden form for dokument, meget baseret på film og citater. Desuden afholder vi et miniseminar den 21. november, hvor vi håber, at mange andre biblioteker vil deltage. Det vil blive som en workshop, hvor dele af forestillingen også kan opleves.
Håbet er, at vores forestilling og et lignende projekt fra Vordingborg, hvor egnsteatret Cantabile 2 ligeledes er i gang med en biblioteksforestilling kan smelte sammen til en fælles forestilling, der kan komme bredere ud. For forestillingen er et godt bud på, hvordan vi besvarer nogle af de svære spørgsmål om, hvad bibliotekerne skal kunne fremadrettet.

Skriv en kommentar