Bibliotekarforbundets formand: Vi skal turde vælge ytringsfriheden

25-11-2013 af Sabrine Mønsted
»Nationens ve og vel samt bevarelse er i urolige tider åbenbart bedre lagt i hænderne på bibliotekarer end på politiet«, skriver journalist Mads Kastrup i en kommentar i Berlingske Tidende i dag, efter at Fyns Politi i sidste uge ikke fandt biblioteket sikkert nok til et arrangement med digteren Yahya Hassan.


Arrangementet med digteren Yahya Hassan i morgen den 26. november er flyttet til H.C. Andersens skole i Vollsmose. Vollsmose Bibliotek kunne det under ingen omstændigheder være på, ifølge Fyns Politi. Allerhelst så politiet det flyttet til Odense Rådhus, men digteren holdt fast, så Vollsmose bliver det, og skolen er blevet kompromiset. 

Ikke sikkert nok
Direktøren for Fyns Politi, Poul Bjørnholdt Løhde, forsvarede politiet her til morgen i radioens P1. Han kaldte bibliotekets planlægning for »mildest talt elendig« og mente, at politiet burde være blevet inddraget langt tidligere i processen. 

»Truslen mod Yahya Hassan er meget alvorlig, og vi skal kunne sikre bygningen, lave flugtveje og sikre både tilhørerende og beboerne i området«, sagde han.  

Perspektiv har forsøgt at få fat i Stadsbibliotekar for Odense Centralbibliotek, Kent Skov Andreasen, for en kommentar i forhold til, hvordan sagen er landet og for at svare på kritikken fra Fyns Politi, men uden held. 

Den perfekte scene
Formand for Bibliotekarforbundet Søren Kløjgaard har fået flere henvendelser fra medlemmer, der er bekymrede over politiets manglende evne til at sikre Hassan og den frie debat på folkebibliotekerne. 

- Det er et stort problem, når samfundet ikke tør vælge dialogen og ytringsfriheden. Det er præcis i de udsatte boligområder, at en digter som Yahya Hassan skal diskutere sin kunst, og biblioteket er den perfekte scene til det. Så det er et nederlag for os alle sammen, når så vigtige arrangementer på bibliotekerne står og falder med sikkerhedsvurderinger, siger Søren Kløjgaard. 


Læs Bibliotekarforbundets pressemeddelelse om sagen
Skriv en kommentar