2014

 
19.12.2014
Hvad tjener man i det private?
Næsten alle af Bibliotekarforbundets privatansatte medlemmer har en pensionsordning, mens knap hver anden ikke har mulighed for kompensation ved overarbejde, og rigtig mange er i tvivl om, hvorvidt de har ret til løn under barsel.
Lønpolitik
Skriv en kommentar

17.12.2014
Fra frivilligt til kommunalt bibliotek
Strib Bibliotek er siden 2012 blevet drevet af frivillige, efter byrådet ville lukke biblioteket. Nu har samme politikere besluttet, at biblioteket igen skal være kommunens ansvar.
Besparelser og Biblioteker
Skriv en kommentar

16.12.2014
B for Bibliotekar
Arbejdsmarked og Bibliotekarrollen og Biblioteker
Skriv en kommentar

16.12.2014
Slut med direkte adgang til Københavns historie på rådhuset
Politikerne i Københavns borgerrepræsentation har besluttet at lukke Rådhusbiblioteket. Hvad, der skal ske med lokaler og materialer, er dog endnu usikkert.
Besparelser og Biblioteker
Skriv en kommentar

09.12.2014
Kulturministeren vil kåre årets bedste bibliotek
Kulturminister Marianne Jelved vil belønne det bibliotek, der er bedst til at formidle sine tilbud til borgerne med 50.000 kroner.
Skriv en kommentar

04.12.2014
Næsten alle kommuner sparer på bibliotekerne i 2015 – i Kalundborg er der dog penge til udvikling
61 kommuner sparer igen på biblioteksbudgetterne, 24 lader bibliotekernes økonomi være uændret, mens 7 har øget budgetterne. Blandt dem er Kalundborg Kommune.
Danmarks Biblioteksforening og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

03.12.2014
Del bøger ud på Verdens Bogdag
100.000 bøger skal der deles ud på Verdens Bogdag den 23. april, som i år er blevet døbt Danmark Læser Dagen af kulturministen.
Litteratur
Skriv en kommentar

02.12.2014
Aftalen om eReolen er grundlaget for et længerevarende samarbejde
I sidste uge blev det offentliggjort, at de tre store forlag Lindhardt og Ringhof, Politiken og Gyldendal og bibliotekerne var blevet enige om en aftale. Her fortæller Jeppe Mossin, chefindkøber i Danskernes Digitale Bibliotek, om nogle af aftalens deltaljer.
e-boeger og Nettjenester
Skriv en kommentar

01.12.2014
Debatten om Tårnbys vagtregler
Tårnby Bibliotek indførte for tre måneder siden nye vagtregler. Blandt andet er alle bibliotekets opgaver i udgangspunktet fælles uanset faglig baggrund. Den udmelding skabte stor debat både på perspektiv.dk og i krogene på Bibliotekarforbundets faglige landsmøde. Perspektiv har spurgt tillidsrepræsentant Bo Fruergaard Sørensen, hvordan personalet oplever de nye arbejdsvilkår, og bedt bibliotekschef Jens Lauridsen uddybe strategien.
Biblioteker og Bibliotekarrollen og Biblioteksservice
Skriv en kommentar

26.11.2014
Søren Kløjgaard: Det var meget tæt løb
Nuværende formand for Bibliotekarforbundet fik 760 stemmer, da medlemmerne valgte ny formand fra 1. januar 2015. Det var ni færre end Tine Jørgensen, og dermed takker Søren Kløjgaard ved årsskiftet af som formand.
Bibliotekarforbundet og Hovedbestyrelsen
Skriv en kommentar

26.11.2014
Tine Jørgensen: Jeg er meget stolt
Bibliotekarforbundets formand fra 1. januar 2015 hedder Tine Jørgensen. 769 medlemmer satte deres kryds ved den 33-årige formandskandidat, der i dag arbejder som projektleder i IBM.
Bibliotekarforbundet og Hovedbestyrelsen
Skriv en kommentar

25.11.2014
Fagligt landsmøde styrker fællesskabet
»Bibliotekaren lever i bedste velgående, selv om der lukkes biblioteker landet over!« Sådan lyder en kommentar fra en deltager i evalueringen af Fagligt landsmøde, hvor gevinsten ved det faglige fællesskab og erfaringsudveksling med kollegerne fremhæves.
Bibliotekarforbundet og Fagligt landsmode
Skriv en kommentar

25.11.2014
Glæde over aftale om eReolen
Der er stor tilfredshed med, at det er lykkedes at forhandle en aftale om eReolen på plads, for det vil igen sikre borgerne adgang til de populære titler.
e-boeger
Skriv en kommentar

25.11.2014
Så kom aftalen om eReolen endelig
Fra januar kan eReolen igen låne de mest populære digitale titler ud. Modellen bliver en licensmodel.
e-boeger
Skriv en kommentar

24.11.2014
Flere børn læser i fritiden
De sidste ti års fokus på børn og læsning i folkeskolen har øget andelen af børn, der læser af lyst viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Børnekultur og Litteratur
Skriv en kommentar

24.11.2014
Husk at bruge din stemme

Hvem skal sidde i Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse i 2015 og 2016? Og hvem skal være bibliotekarernes formand? 

Bibliotekarforbundet og Hovedbestyrelsen
Skriv en kommentar

19.11.2014
Bogkort som genvej til boghandlernes hylder
Selvudgivere og små forlag har svært ved at få placeret deres bøger på boghandlernes hylder. De sælger ganske enkelt ikke nok til at kunne konkurrere om hyldepladsen. Ny model med bogkort kan give de smalle titler en fysisk placering i boghandlerne. Og måske en dag også i bibliotekerne.
Litteratur og Biblioteker
Skriv en kommentar

19.11.2014
De norske unge bruger ikke biblioteket
En norsk undersøgelse viser, at de unge ikke tænker på biblioteket eller bibliotekaren, når de skal have hjælp til at løse skoleopgaverne.
Biblioteker og Folkebiblioteker og Uddannelsesinstitutioner og Ungdomskultur og Undervisning
Skriv en kommentar

17.11.2014
90 ansøgere til udviklingspuljen
90 ansøgere har lagt billet ind på en del af de knap 20 millioner kroner, som er afsat til Kulturstyrelsens udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker.
Folkebiblioteker og Projekter
Skriv en kommentar

12.11.2014
Hr. og fru Danmark skal opdage værdien i tegneserier
Blågårdens Bibliotek var sammen med blandt andet Dansk Tegneserieråd og Copenhagen Comics på BogForum for at vise, at tegneserier er meget mere end let underholdning på drengeværelset.
Arrangementer og Litteratur
Skriv en kommentar

12.11.2014
Sociale medier som arbejdsredskab
Flere og flere bibliotekarer bruger de sociale medier i deres arbejde. I en ny undersøgelse forudser de adspurgte bibliotekarer, at både bibliotekets samlinger og deres services i fremtiden vil blive en mere integreret del af eksterne sites som de sociale medier.
Biblioteker og Sociale medier
Skriv en kommentar

11.11.2014
Debat om biblioteker på BogForum
Bibliotekerne fik et skud for boven af Forfatterforeningens formand, Jakob Vedelsby, der bad bibliotekerne have større forståelse for forlagene i forhandlingerne om udlån af e-bøger.
Biblioteker og Debat og e-boeger
Skriv en kommentar

05.11.2014
Byen som scene genudgivet
Bibliotekarforbundet genudgiver bogen Byen som scene – kultur- og byplanlægning i oplevelsessamfundet. Et ekstra kapitel er tilføjet.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

05.11.2014
Forfattersamtaler hitter på nettet
117.000 visninger har videoerne fra International Forfatterscene på Det Kongelige Bibliotek nu rundet.
Biblioteker og Digitalisering og Formidling og Litteratur
Skriv en kommentar

05.11.2014
Spørgsmål om hvordan BF tiltrækker nye medlemmer til formandskandidaterne
Hvordan får vi nye medlemmer ind i Bibliotekarforbundet – også de kolleger på bibliotekerne, som har en anden uddannelse end vores? Sådan spørger et af Bibliotekarforbundets medlemmer de to formandskandidater Søren Kløjgaard og Tine Jørgensen.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

03.11.2014
Bibliotekar nomineret til årets debutantpris
Jesper Bugge Kold, webredaktør og bibliotekar på Svendborg Bibliotek, udgav sin første roman Vintermænd i august. Nu er han nomineret til BogForums Debutantpris, der uddeles 7. november.
Litteratur og Priser
Skriv en kommentar

28.10.2014
BF mangler fokus på ledere
Jeg kan ikke se lederne og mellemledere repræsenteret i Princip og Arbejdsprogrammet for 2015 og 2016, sagde nationalbibliotekschef og tidligere formand for Bibliotekarforbundet, Pernille Drost, da hun gik på talerstolen på årets generalforsamling den. 25. oktober i Nyborg.
Bibliotekarforbundet og Generalforsamling og Ledelse
Skriv en kommentar

28.10.2014
Spørgsmål om materialekendskab og løn til formandskandidaterne
Et sjællandsk medlem stiller i denne uge to spørgsmål til formandskandidaterne. Det handler både om materialekendskab og løn. Læs Søren Kløjgaard og Tine Jørgensens svar her.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

27.10.2014
15 kandidater til hovedbestyrelsen – og 2 formandskandidater
Bibliotekarforbundets generalforsamling den 25. oktober var sidste chance for at melde sit kandidatur til Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse.
Bibliotekarforbundet og Hovedbestyrelsen
Skriv en kommentar

27.10.2014
Del Din Viden-pris til formidlingsprojekt for unge
Karen Siercke, Hyggefactory og Marianne Vindelev Sæderup, Biblioteket Frederiksberg modtog den 25. oktober Del Din Viden-prisen for deres artikel om projektet Ung-til-Ung-formidling.
Priser
Skriv en kommentar

27.10.2014
Ivrig debat på BF's generalforsamling
Generalforsamlingen vedtog Princip og Arbejdsprogrammet for 2015 og 2016, men først efter en lang debat, hvor flere kritiserede programmet for at være for ukonkret.
Bibliotekarforbundet og Generalforsamling og Hovedbestyrelsen
Skriv en kommentar

23.10.2014
Lær mere om at skabe læselyst
7. november holder ph.d. Stine Reinholdt Hansen oplæg på BogForum i Bella Center om børns lyst til at lære og til at læse. Det kan nemlig tænkes anderledes, mener hun.
Skriv en kommentar

21.10.2014
Spørgsmål om jobskabelse til formandskandidaterne

Hvordan får vi gjort medlemmernes kompetencer synlige uden for de traditionelle arbejdsområder for på den måde at skabe nye arbejdspladser? Og hvilke nye områder anser I for vigtigst at fokusere på for at skabe flere jobmuligheder til medlemmerne?

Sådan lyder spørgsmålene fra et medlem til Bibliotekarforbundets formandskandidater Søren Kløjgaard, formand i Bibliotekarforbundet, og Tine Jørgensen, næstformand i Bibliotekarforbundet. Læs deres svar her.

Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

20.10.2014
10 procent færre ansatte på bibliotekerne
Kulturstyrelsen har offentliggjort de nyeste tal om folkebibliotekerne. To ud af tre biblioteker tilbyder borgerservice. Antallet af ubemandede biblioteker er steget voldsomt, og hver tiende kollega er forsvundet i løbet af de seneste tre år.
Folkebiblioteker
Skriv en kommentar

20.10.2014
Mærkning af børnebøger en dårlig ide
Efteråret er til hyggelæsning. Men hvad hvis børnebogen nu pludselig rummer død og sorg? Tankerne om en mærkningsordning til børnebøger har sat gang i en spændende debat.
Børnekultur
Skriv en kommentar

14.10.2014
Frivilligespørgsmål til formandskandidaterne
Hvordan inddrager vi de frivillige, så det sker på deres betingelser og ikke som en erstatning for os?

Sådan lyder et spørgsmål fra en sjællandsk folkebibliotekar til de to formandskandidater, nuværende formand Søren Kløjgaard og næstformand Tine Jørgensen.

Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

08.10.2014
Hvad vil du gøre ved presset på vores faglighed?
Hvad skal vi gøre ved, at vores faglighed bliver undermineret, når man eksempelvis lader HK-personale og bibliotekarer dele opgaverne fra en fælles betjeningsø?
Sådan lød et spørgsmål fra et af hovedstadsområdets folkebibliotekarer til et debatmøde mandag den 6. oktober med de to formandskandidater Søren Kløjgaard, formand for Bibliotekarforbundet, og Tine Jørgensen, næstformand i Bibliotekarforbundet.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

07.10.2014
Hvem løber med Del Din Viden-prisen 2014?
Fire artikler er nomineret til Del Din Viden-prisen, der uddeles på Bibliotekarforbundets generalforsamling og Fagligt landsmøde lørdag den 25. oktober. Prisvinderen modtager en check på 5.000 kroner.
Skriv en kommentar

06.10.2014
Bedre forskning: Ta en bibliotekar med
Det giver bedre forskning, hvis bibliotekaren er en del af forskningsgruppen fra starten, viser et treårigt norsk forsøgsprojekt fra 2012. Den norske forskningsbibliotekar Heidi Kirstin Olsen var projektbibliotekar gennem tre år på forskningsprojektet Børnehavens rum.
Bibliotekarrollen og Biblioteker
Skriv en kommentar

03.10.2014
Spørg formandskandidaterne
Hvad vil du gøre for at sikre mig en bedre løn? Hvad er dine mærkesager? Hvilken forskel kan du gøre som formand? Hvilket spørgsmål vil du gerne stille til Bibliotekarforbundets formandskandidater?
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

01.10.2014
BØFA uddeler pris til projektet Læs for livet
BØFA-prisen er i år gået til Rachel Röst, der er idekvinden og initiativtager til projektet Læs for livet.
Børnekultur
Skriv en kommentar

26.09.2014
1,5 milliarder euro til kultur frem til 2020

Danske biblioteker skal byde ind på de halvanden milliard euro, som EU har afsat til kultur- og medieområdet frem til 2020, opfordrer Kulturstyrelsen. 

Skriv en kommentar

24.09.2014
Flere studerende klar på digitalt studiemateriale
Hver fjerde studerende foretrækker nu digitalt studiemateriale, viser en ny undersøgelse.
Digitalisering og e-boeger og Litteratur og Undervisning
Skriv en kommentar

23.09.2014
Ny formand for DFFU
Bertil Dorch, bibliotekschef for Syddansk Universitetsbibliotek i Odense, overtager formandsposten i Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker (DFFU) efter Michael Cotta-Schønberg.
OpenAccess
Skriv en kommentar

23.09.2014
Den fysiske og digitale formidling skal følges ad
600 kulturmennesker tunede ind på den digitale formidling på Kulturstyrelsens årsmøde 22. september i Nyborg.
Arrangementer og Biblioteker og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

17.09.2014
Lyst til bøger før skole
Holbæk hovedbibliotek er gået sammen med børnehaver, en lokal boghandel og et forlag for at give børnehavebørn lyst til bøger og læring før skolestart.
Skriv en kommentar

11.09.2014
Kulturstyrelsen skal have ny direktør
Anne Mette Rahbæk stopper som direktør i Kulturstyrelsen.
Kulturpolitik
Skriv en kommentar

04.09.2014
Lynpulje til læselystprojekter
Kulturminister Marianne Jelved har fundet en ekstra pose penge, som kommunerne kan søge over efteråret. Kravet til projekter er, at de skal få flere til at læse. 
Litteratur og Projekter
Skriv en kommentar

04.09.2014
Ny formidlingspris til bibliotekerne fra kulturministeren
Der var ros fra kulturministeren til bibliotekarerne for det arbejde, de gør, for at formidle og skabe læselyst, da hun talte på netværksseminaret for kampagnen Danmark Læser den 3. september i Middelfart. Nu har hun indstiftet en formidlingspris til bibliotekerne.
Biblioteker og Litteratur og Priser
Skriv en kommentar

03.09.2014
Den endelige aftale om eReolen nærmer sig
Forhandlingerne omkring eReolen ender sandsynligvis med en aftale i løbet af en måned.
e-boeger
Skriv en kommentar

03.09.2014
Guidelines til onlineadfærd for børn og unge
IFLA har udsendt fire grundregler, som alle børn og unge skal kende for at begå sig sikkert på nettet.
Bibliotekarrollen og Børnekultur og Internet og It og Digitalisering
Skriv en kommentar

02.09.2014
Er terrorlovgivningen gået for vidt?
Regeringen nedsætter nu en kommission, der skal se på, om vores terrorlovgivning bryder med retssikkerheden.
Ytringsfrihed
Skriv en kommentar

01.09.2014
Kan en e-bog være brugt?
Hollandske forlag fik ikke overbevist den hollandske domstol om, at den skulle lukke et website, der handler med brugte e-bøger. Debatten om, hvad e-bogen er for en størrelse fortsætter både i Danmark og resten af verden.
e-boeger og Ophavsret
Skriv en kommentar

27.08.2014
Søndagsåbent med frivillige
I Holbæk vil biblioteket gerne kunne holde åbent om søndagen, men siden 2010 har pengene ikke rakt til det. Nu genåbner biblioteket om søndagen ved hjælp fra frivillige. Perspektiv har spurgt biblioteksleder Bjørn Ulrik Larsen om baggrunden for den beslutning.
Besparelser og Biblioteker og Biblioteksservice og Borgerservice
Skriv en kommentar

26.08.2014
Nordic Game Day – sætter fokus på det spil kan
Spil skaber fællesskab, oplevelser og er kulturbærende på lige fod med andre materialer i biblioteket. Det er budskabet med Nordic Game Day den 15. november, hvor alle nordiske biblioteker inviteres til at slå et fælles slag for spil i alle afskygninger.
Arrangementer og Biblioteker og Børnekultur og Internet og Medier og Ungdomskultur
Skriv en kommentar

26.08.2014
Sammen er vi geniale
Lederen skal få virksomhedens eller organisationens vidt forskellige medarbejdere til at skabe noget sammen, som ingen kunne gøre på egen hånd. Det er budskabet i en ny bog, der handler om at vække og understøtte kreativiteten i sine medarbejdere.
Arbejdsmarked og Kompetencer og Ledelse
Skriv en kommentar

19.08.2014
Ny nordisk kandidatuddannelse i kulturelt lederskab

Det Informationsvidenskabelige Akademi skal være med til at opbygge en ny kandidatuddannelse i kulturelt lederskab. Uddannelsen er støttet af Nordisk Ministerråd og starter op i 2018.

Det Informationsvidenskabelige Akademi og Uddannelse
Skriv en kommentar

18.08.2014
Australsk bibliotek får dansk arkitekturpris
Det nybyggede Craigieburn Library i Australien løb med Kulturstyrelsens nystiftede internationale arkitekturpris sponsoreret af det danske arkitektfirma Schmidt hammer lassen architects.
Udenlandskebiblioteker og Styrelsen for bibliotek og medier
Skriv en kommentar

12.08.2014
Bibliotekerne frikendt for bestsellerisme

Bibliotekerne er blevet kritiseret for at have for stort fokus på bestsellere blandt andet af den tidligere formand for Forfatterforeningen Jo Hermann. Nu viser en gennemgang af biblioteksafgiften, at der ikke er hold i kritikken.

Kulturpolitik og Materialer
Skriv en kommentar

11.08.2014
Utilfredse forfattere: Forlagene tager urimelige priser for bibliotekernes udlån af e-bøger

Canadisk forfatter kritiserer forlag for at give bibliotekerne urimelige vilkår, når det gælder udlån af e-bøger. I Danmark er forhandlingerne om en ny aftale for e-bøger på bibliotekerne endnu ikke faldet på plads.

e-boeger
Skriv en kommentar

08.08.2014
Det er stadig svært for de unge og nyuddannede at finde det første job
Den seneste ledighedsstatistik fra Akademikerne viser, at det stadig er de nyuddannede og de yngre bibliotekarer og cand.scient.bibl’er, der er hårdest ramt af ledighed.
Ledighed
Skriv en kommentar

01.08.2014
270 kommende studerende tilbydes plads på IVA
IVA i København har tilbudt studieplads til 210 kommende studerende, mens IVA i Aalborg har optaget 60 nye studerende.
Det Informationsvidenskabelige Akademi
Skriv en kommentar

29.07.2014
IVA-ansøgertal igen højt

Det Informationsvidenskabelige Akademi kan glæde sig over, at ansøgertallet til studiet igen er steget.

Det Informationsvidenskabelige Akademi
Skriv en kommentar

28.07.2014
Ny undersøgelse viser, at forskere er mere positive over for Open Access
70 procent af forskerne i en undersøgelse foretaget af forlaget Taylor & Francis Group er uenige i påstanden om, at der ikke er fordele ved Open Access. Men mange ser stadig hindringer for selv at publicere deres forskning som Open Access.
OpenAccess
Skriv en kommentar

11.07.2014
Fem spor for fremtidens biblioteker
Et halvt års intensivt samarbejde mellem bibliotekarer, antropologer og designere i Projekt Folkets Bibliotek er nu endt med en rapport og fem udviklingsspor til bibliotekerne.
Fremtidsscenarier og Biblioteksservice
Skriv en kommentar

11.07.2014
Pop-up biblioteket i Odense
Odense Centralbibliotek har skabt et pop-up bibliotek i bymidten for at skabe liv og kulturelle aktiviteter i juli og august.
Biblioteksbetjening
Skriv en kommentar

10.07.2014
Lær om børn, sprog og litteratur

Vejle og Odense Centralbibliotek afholder kurser for biblioteksmedarbejdere, der arbejder med opsøgende biblioteksbetjening og sprogstimulering af små børn.

Biblioteksbetjening og Børnekultur og Centralbiblioteker
Skriv en kommentar

09.07.2014
Første introduktionsstilling på biblioteket

Solrød bibliotek ansatte i juni, som den første kommune i landet, en medarbejder i en såkaldt introduktionsstilling. En ordning som blev aftalt ved OK13 for at få nyuddannede akademikere, der har været ledige i mere end et år, ud på arbejdsmarked.

Kompetencer og Ledighed og Overenskomster
Skriv en kommentar

01.07.2014
Skal der være mindstekrav for biblioteksbudgetterne?

Den store forskel på hvor meget kommunerne bruger på deres biblioteker, får formanden for Danmarks Biblioteksforening til at foreslå, at man sætter en nedre grænse for, hvor lidt man må bruge på sit bibliotek.

Danmarks Biblioteksforening
Skriv en kommentar

30.06.2014
Længe ventet national strategi for Open Access
Det skal være gratis at læse alle videnskabelige artikler fra danske forskere. Derfor lancerer Uddannelses- og forskningsministeren en strategi for Open Access i Danmark.
Forskningsbiblioteker
Skriv en kommentar

27.06.2014
Kampagne skal få flere til at søge ind på IVA

Det informationsvidenskabelige Akademi har lanceret en ny kampagne på Facebook. Kampagnen skal få kommende studerendes øjne op for den værdi, bibliotekarer og cand.scient.bibl’er skaber.

Det Informationsvidenskabelige Akademi
Skriv en kommentar

27.06.2014
Så er det sommerferie…
I dag går landets folkeskoleelever på sommerferie, og mange af dem vil tage et smut om biblioteket og deltage i Sommerbogen. Konkurrencen blev skudt i gang den 20. juni i Roskilde af en ægte prinsesse.
Børnekultur
Skriv en kommentar

24.06.2014
350 indgange til inspiration

Perspektivs faglige onlineforum for videndeling, Del Din Viden, har nu rundet hele 350 artikler. Her kan du hente masser af inspiration, og vælger du at indsende din egen artikel, kan du både vinde god chokolade og være med i kapløbet om Del Din Viden Prisen på 5.000 kroner. 


Nettjenester og Brugere og Perspektiv og Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

24.06.2014
Skaber du arbejdsglæde?
Som leder har du ansvaret for at skabe arbejdsglæde blandt dine medarbejdere. Noget af en mundfuld - som dog kan løses med fire enkle tips.
Ledelse
Skriv en kommentar

18.06.2014
Bibliotekarforbundet på Folkemødet
Nye kontakter, inspiration og en markering af, hvad bibliotekarerne kan bidrage med i den nye folkeskolereform. Det var en del af udbyttet af Bibliotekarforbundets deltagelse i Folkemødet på Bornholm i år.
Debat og Arrangementer
Skriv en kommentar

18.06.2014
Minister: Biblioteker skal tage aktivt del i nye kulturtjenester
Kulturminister Marianne Jelved lancerede i maj tre nye strategier for at få børn og unge til at møde kunst og kultur tidligt i livet. Perspektiv har spurgt hende, hvad bibliotekets rolle er?
Kulturpolitik og Børnekultur og Litteratur og Bibliotekarrollen
Skriv en kommentar

12.06.2014
Forligsmand klar med mæglingsforslag i DR-konflikt
Bibliotekarforbundet og de øvrige akademikerorganisationer blev den 11. juni præsenteret for et mæglingsforslag fra Forligsmanden. Forslaget skal nu sendes til vejledende urafstemning blandt de berørte medlemmer i blandt andet Bibliotekarforbundet.
Overenskomster
Skriv en kommentar

06.06.2014
Frihedskamp for forbudte bøger
»Frihed til at læse«, er mottoet for den årlige begivenhed i USA, Banned Books Week, hvor bibliotekarer og boghandlere forsøger at skabe opmærksomhed omkring censur af bøger. I 2013 var nogle af de titler, hvor der skulle kæmpes for, at de blev på hylderne Fifty Shades of Grey af E.L. James og børnebogsserien Captain Underpants af Dav Pilkey.
Bibliotekarrollen og Udland og Ytringsfrihed
Skriv en kommentar

04.06.2014
Hot: Frivillige Not: Gratis arbejdskraft
På årets bogbustræf i Rebild var frivillig arbejdskraft til debat. Arrangørerne ønskede at reboote debatten og tale om frivillige som en samfundstendens og diskutere, hvordan bibliotekerne kan spille med.
Biblioteksbetjening
Skriv en kommentar

03.06.2014
Fælles front for skolebiblioteker i USA

ALA (American Library Association) har sat kampen for skolebibliotekerne på dagsordenen, fordi de lige nu i flere stater kæmper for at overleve.

Skriv en kommentar

28.05.2014
Søren Kløjgaard om forhandlinger med Dansk Magisterforening
Bibliotekarforbundet besluttede på sit bestyrelsesmøde den 28. maj, at forbundets fremtid er bedst sikret ved, at man indleder konkrete forhandlinger med Dansk Magisterforening, der fra 2016 skal løse Bibliotekarforbundets administrative opgaver og også udleje lokaler til forbundet.
Bibliotekarforbundet og Besparelser
Skriv en kommentar

27.05.2014
Giv brugerne adgang til alt
Når brugerne søger efter materiale på Vejle Bibliotekernes hjemmeside, får de adgang til alle bibliotekets kilder i den nationale databrønd. Det har blandt andet betydet en firedobling i udlånet af materialer fra de engelske databaser Ebrary og Safari Tech.
Brugere og Danskernes Digitale Bibliotek og Materialer
Skriv en kommentar

27.05.2014
Den nationale databrønd fyldes
Den nationale databrønd, som alle biblioteker tilsluttet DDB får adgang til, er ved at blive fyldt op med bibliotekernes poster.
Danskernes Digitale Bibliotek og It og Materialer
Skriv en kommentar

27.05.2014
Lederens forskellige roller
Som leder skal du mestre forskellige roller for at løse opgaverne og understøtte medarbejderne bedst muligt. En ny rapport fra Mandag Morgen kommer med et bud på fem nye ledelsesroller.
Ledelse
Skriv en kommentar

21.05.2014
EU-dom: et skridt mod mere privatliv

EU-Domstolen har afsagt en principiel dom, der gør det muligt at få fjernet oplysninger om sig selv, som man ikke ønsker ligger på internettet.

EU og Nettjenester
Skriv en kommentar

20.05.2014
Akademiseringsindsats belønnes

Forhenværende formand i Bibliotekarforbundet Pernille Drost har modtaget P.F. Suhm-prisen for sin store indsats for akademiseringen af faget.

Skriv en kommentar

20.05.2014
Kultur direkte til børn og unge

Bibliotekerne og bibliotekarerne er tiltænkt en rolle i de nye strategier for børn og unges møde med kunst og kultur, som kulturministeren lancerede 20. maj. Men hvilken rolle er op til de enkelte kommuner, lyder det fra ministeriet.

Kulturpolitik
Skriv en kommentar

14.05.2014
IVA-forsker med i nyt bogpanel
Kulturminister Marianne Jelved har nedsat et bogpanel, der skal sikre ny og opdateret viden om bogmarkedet.
Kulturpolitik og Litteratur
Skriv en kommentar

14.05.2014
Global forskerdatabase skal gøre arbejdet lettere for bibliotekarer
Den globale forskerdatabase ORCID betyder, at man ved en enkelt søgning kan få overblik over al forskning fra én bestemt forsker. DEEF har bevilliget pengene til at få systemet indført i Danmark, så nu ligger der et benarbejde for forskningsbibliotekerne i at få forskerne til at registrere sig i systemet.
Forskningsbiblioteker
Skriv en kommentar

06.05.2014
500 bøger til asylcenter

I Lejre indleder biblioteket et samarbejde med Avnstrup Asylcenter.

Integration og Folkebiblioteker
Skriv en kommentar

02.05.2014
12 millioner til digital udvikling
Tre forskningsbiblioteker har fået penge til projekter, der blandt andet skal gøre det lettere for forskere og studerende på landets universiteter at søge viden digitalt.
Digitalisering og Forskningsbiblioteker
Skriv en kommentar

30.04.2014
Hvordan bruger vi frivillige bedst?
I det nye nummer af Scandinavian Library Quarterly kan man blive klogere på, hvordan biblioteket kan bruge de frivillige kræfter med eksempler fra fire nordiske lande.
Tidsskrifter og Udland
Skriv en kommentar

30.04.2014
Pris til dansk bibliotekar
Jan Holmquist er som den første dansker nogensinde blevet tildelt den internationale pris Movers and Shakers af tidsskriftet Library Journal for projektet 23 mobile ting og for sit arbejde med at skabe globale netværk for bibliotekarer.
Tidsskrifter og Brugere og Digitalisering
Skriv en kommentar

24.04.2014
Bliv skarp på puljeansøgninger
Kulturstyrelsen inviterer til to workshops i at skrive en god ansøgning til bibliotekernes udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker.
Kulturpolitik
Skriv en kommentar

24.04.2014
E-bogsaftale forventes i hus før sommerferien

Forhandlinger mellem forlag og biblioteker om udlån af e-bøger er i fuld gang, og både forlag og biblioteker arbejder for, at en samlet tjeneste indeholder flere udlånsmodeller, så alle forlag kommer med.

Danskernes Digitale Bibliotek og e-boeger
Skriv en kommentar

22.04.2014
Positiv opmærksomhed og nye brugergrupper
At blive modelkommune i Danmark Læser giver goodwill hos lokalpolitikerne, et løft til hele biblioteket og ikke mindst muligheden for at få kontakt med de brugergrupper, man ikke kender godt nok. Hillerød Bibliotekernes stadsbibliotekar Sys Sigurd fortæller.
Litteratur og Projekter og Arrangementer
Skriv en kommentar

10.04.2014
Lær at lytte
Du lytter for at forstå. Ikke for at planlægge, hvad du skal svare. Den forskel er nøglen til at blive bedre til den svære kunst at lytte.
Ledelse
Skriv en kommentar

10.04.2014
Personalereduktion i Bibliotekarforbundet fra 2015
Planerne om at indgå et administrativt samarbejde for at reducere Bibliotekarforbundets administrative omkostninger får personalemæssige konsekvenser for Bibliotekarforbundet.
Bibliotekarforbundet
Skriv en kommentar

09.04.2014
KulturTanken droppet
KulturTanken, der havde til formål at sætte fokus på værdien ved kunst og kultur, har opgivet at samle midler nok til at gå i drift. I stedet danner initiativtageren en forening.
Kulturpolitik
Skriv en kommentar

08.04.2014
Litteratursiden lancerer app
Litteratursiden tilbyder nu sin brugere en app i jagten på den gode læseoplevelse.
Formidling og Litteratur
Skriv en kommentar

04.04.2014
Adfærdsdesign virker i den digitale verden
Kampagnen Share With Care har skullet få flere til at vælge lovlige digitale tjenester på nettet, og det ser ud til, at et »lille puf« til at gøre det rigtige, virker.
Ophavsret
Skriv en kommentar

31.03.2014
Minister: Nu er jeg klar til at tale for samarbejde
Kulturministeren ser store fordele i at lade folkebibliotekarerne spille ind med deres faglighed på de danske folkeskoler. Det er nye toner fra ministeren.
Skriv en kommentar

28.03.2014
Ny formand i Danmarks Biblioteksforening
Efter otte år som formand for Danmarks Biblioteksforening trådte Vagn Ytte Larsen (A) tilbage. Ny formand bliver Steen B. Andersen (A), kulturudvalgsformand i Aarhus.

Skriv en kommentar

27.03.2014
Danmarks Biblioteksforening skal vælge ny formand
På Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i Vejle den 27. og 28 marts bliver en af opgaverne for foreningens medlemmer at vælge en ny formand.
Skriv en kommentar

27.03.2014
DBC skal levere it-infrastruktur til DDB
Kulturministeriet og KL har indgået en aftale med DBC om, at de leverer den nationale it- infrastruktur til DDB som open source.
Skriv en kommentar

27.03.2014
Materialevalg skal tages alvorligt
Bibliotekerne skal bruge flere kræfter på materialevalg. Det er deres kulturpolitiske forpligtigelse, skriver formand for Dansk Fatterforening Jo Hermann og chefredaktør af Litteratursiden.dk Lise Vandborg i en kronik den 27. marts i Berlingske Tidende.
Skriv en kommentar

26.03.2014
Ny kopieringsaftale dækker også det digitale
Ny aftale gør reglerne omkring kopiering af materialer i grundskolerne mere simple.
Ophavsret og Uddannelse
Skriv en kommentar

25.03.2014
Biblioteket skal bringe DR’s nyheder for børn et skridt videre
40 procent af de børn, som ser DR’s Ultra Nyt, er nysgerrige efter at vide mere. Den lyst og nysgerrighed skal børnebibliotekerne gribe og bruge til at skabe mere læselyst.
Børnekultur og Journalistik og Medier
Skriv en kommentar

25.03.2014
Spil din formidling igennem
Et nyt formidlingsspil skal gøre medarbejderne på bibliotekerne bedre til formidling.
Formidling og Projekter og Kompetencer
Skriv en kommentar

24.03.2014
Gode råd til ledere om at undgå stress
Hvordan kan man som leder arbejde for at undgå stress på arbejdspladsen. Det har en ny pjece en række bud på.
Arbejdsmarked
Skriv en kommentar

19.03.2014
4,5 millioner kroner til Lektier Online

A.P. Møller Fonden giver 4, 5 millioner kroner over de næste tre år for, at Lektier Online også bliver et tilbud til gymnasieelever landet over på Lektier Online Gym.

Skriv en kommentar

18.03.2014
Højere adgangskrav til IVA
De studerende skal fremover have højere karakter for at komme ind på de humanistiske uddannelser, og dermed også for at komme ind på IVA, hvis det står til dekanen på Københavns Universitet. Det er en hel gal vej at gå, mener formanden for De Studerendes Råd.
Det Informationsvidenskabelige Akademi og Uddannelse
Skriv en kommentar

17.03.2014
Pædagog som bindeled

Avedøre Bibliotek har som et af de eneste biblioteker i landet en pædagog ansat. Det giver et solidt ben ind i lokalområdet, mener bibliotekets leder.

Biblioteksbetjening og Børnekultur
Skriv en kommentar

12.03.2014
Ny bog sætter fokus på tillidsrepræsentanterne
Om tillidsrepræsentanterne har mere eller mindre betydning i forhold til tidligere, afhænger af øjnene, der ser. Men de fleste er enige om, at ledelsen i højere grad bruger tillidsrepræsentanterne som sparringspartnere, viser det sig i ny debatbog.
Fagforbund
Skriv en kommentar

05.03.2014
Målgruppeanalyse skal gøre bibliotekerne relevante for flere
Tænketanken Fremtidens Biblioteker har offentliggjort den største danske rapport nogensinde om danskernes biblioteksbrug – eller mangel på samme. 
Brugere og Biblioteker
Skriv en kommentar

05.03.2014
Sporthallens første bibliotek
Vandreolen i Gladsaxe Sportscenter åbnede i februar og er en af Danmarks første biblioteksfaciliteter i en sportshal.
Skriv en kommentar

03.03.2014
Godt årsresultat for bibliotekarernes pensionsselskab

PFA Pension, hvor de overenskomstansatte bibliotekarer har deres pension, glæder sig over et godt resultatet for 2013.

Pension
Skriv en kommentar

28.02.2014
Ebib og eReolen skal smelte sammen
Centralbibliotekerne har meldt ud til DDB, at de ikke vil fortsætte med indkøb af e-bøger gennem Ebib. Så nu er det DDB’s opgave at føre eReolen og Ebib sammen.
Skriv en kommentar

26.02.2014
I Køge deler brugerne sprog og viden
»Jeg synes, jeg skylder noget til samfundet«. Sådan havde en af KøgeBibliotekernes brugere det. Han gik til biblioteket med et tilbud om at holde et foredrag om Iraks nyere historie, og bibliotekar Randi Drejsig Petersen greb bolden. Det blev begyndelsen til konceptet Videnscafé, hvor lokale borgere byder ind med deres viden og holder gratis foredrag.
Biblioteker og Brugere og Projekter og Arrangementer
Skriv en kommentar

24.02.2014
Unge bruger da biblioteket
Politiken bragte den 20. februar en artikel, hvor avisen fik skrevet, at mere end tre ud af fire danskere i alderen 15 til 19 år ikke bruger biblioteket. Men det er heldigvis forkert, skriver direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen i en kommentar.
Danmarks Biblioteksforening
Skriv en kommentar

17.02.2014
App hjælper børn med at skrive historier
App’en WriteReader hjælper børn med at skrive deres egne historier. Og de behøver ikke at kunne læse endnu.
Børnekultur og Biblioteker
Skriv en kommentar

13.02.2014
Forlag sætter fokus på biblioteks- og informationsvidenskab

Forlaget Routledge vil fremover udgive de tre biblioteks- og informationsvidenskabelige tidskrifter: Journal of Global Information Technology Management, Journal of Information Technology Case and Application Research og Journal of Information Privacy & Security.

Biblioteksvidenskab og Informationsteknologi og Tidsskrifter
Skriv en kommentar

12.02.2014
Temadag for musikbibliotekarer

DBC holder en temadag for musikbibliotekarer den 26. februar klokken 10-15. Emnerne vil blandt andet være musikbiblioteket i den digitale tidsalder og nye tendenser på musikmarkedet.

Bibliotekarrollen og Arrangementer
Skriv en kommentar

06.02.2014
Involveringen af frivillige giver engagement
På Kultur Østerbro har man i samarbejde med Hovedstadens Røde Kors etableret en bogvenneordning. Både frivillige og personale ser gevinster ved ordningen.
Biblioteker
Skriv en kommentar

05.02.2014
Første Verdenskrig samlet på ét website
I 100-året for Første Verdenskrigs udbrud har en række europæiske lande i fællesskab, herunder også Det Kongelige Bibliotek i Danmark, skabt digital adgang til et omfattende og unikt kildemateriale over krigen og dens følger.
Digitalisering og Materialer og Arkiver og Projekter
Skriv en kommentar

03.02.2014
IVA adjunkt bliver læsedommer
Adjunkt på Det Informationsvidenskabelige Akademi, Gitte Balling er en af de fem dommere, der skal udpege de mest opfindsomme kommuner, når det kommer til at få flere til at læse.
Det Informationsvidenskabelige Akademi og Formidling og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

30.01.2014
48 projekter får del i udviklingspuljen
Kulturstyrelsen har valgt 48 projekter, der får del i Kulturstyrelsens udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker i 2014 på knap 15 millioner kroner. I alt har landets biblioteker sendt 100 ansøgninger.
 
Biblioteksvidenskab og Kulturpolitik
Skriv en kommentar

30.01.2014
Åbent samråd om digtlæsning i Vollsmose

Forløbet med digteren Yahya Hassans besøg i Vollsmose i november 2013 får nu udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik og Kulturudvalget til i fællesskab at indkalde kulturminister Marianne Jelved, justitsminister Karen Hækkerup og social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen i samråd. 

Arrangementer og Censur og Debat
Skriv en kommentar

29.01.2014
Penge fra biblioteker til museer
Landets 98 kommuner planlægger at bruge stort set det samme beløb på kultur som sidste år, cirka 5,2 milliarder, men pengene flytter sig. Kommunerne bruger færre penge på folkebiblioteker og flere penge på museer, teater og musik, skriver Ugebrevet A4.
Skriv en kommentar

29.01.2014
Biblioteker spiller en stor rolle for danskernes forbrug af e-bøger
Folk i alle aldre er begyndt at tage e-bogen til sig. Interessen er drevet af en generel interesse for bøger, ikke kun for teknologi, viser en ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
e-boeger og Litteratur og Nettjenester
Skriv en kommentar

29.01.2014
KUBIS i luften med Copyright Service
Har jeg rettighederne til at parallelpublicere min forskning, og hvilke materialer kan vi bruge i videokurser? Den type spørgsmål kan KUBIS’ Copyright Service hjælpe studerende og ansatte med på Købehavns Universitet.
Biblioteksservice og Forskningsbiblioteker og Ophavsret
Skriv en kommentar

28.01.2014
Velfærdssamfundet skal gentænkes
Nyt magasin fra Væksthus for Ledelse giver input til debatten om fremtidens velfærdssamfund. Hvordan skal vi tænke rollefordelingen mellem borgere, det offentlige og erhvervslivet?
Ledelse
Skriv en kommentar

28.01.2014
Tak for jeres svar
Vi har spurgt jer, hvad I syntes om Nyhedsbrev om ledelse. Tak for jeres svar, der tyder på generel tilfredshed og ønsker om artikler med brugbare værktøjer og om tendenser inden for ledelse.
Skriv en kommentar

22.01.2014
LGBT-certificeret bibliotek
Der står ikke længere »kom med din mor og far på biblioteket«, men kom med »dine voksne«. Og »Forældrehylden« kalder de i dag »familiehylden« på Hallonbergen Bibliotek nær den svenske hovedstad Stockholm.
Bibliotekarrollen og Biblioteksbetjening
Skriv en kommentar

20.01.2014
Fokusér dit indhold
Fokusér dit indhold på de sociale medier og bliv set og ikke mindst delt. Sitet Social Media Week bringer otte forudsigelser for de sociale medier i 2014. Én af dem er, at man skal henvende sig til et specifikt publikum og ikke tro, at man skal nå alle.
Sociale medier
Skriv en kommentar

14.01.2014
Nu kan du streame dine ledelsesbøger
Bøger om ledelse, kommunikation og selvudvikling kan være vigtige redskaber, når ledere, medarbejdere eller hele organisationen skal udvikle sig. Derfor introduceres nu en streamingtjeneste udelukkende med bøger om business.
e-boeger og Ledelse
Skriv en kommentar

13.01.2014
Røde, gule og grønne åbningstider i Odense
Åbne biblioteker, betjeningsløse biblioteker, ubemandede biblioteker? Der er mange bud på, hvad man skal kalde et bibliotek, der har åbent, men ingen bemanding. Odense Centralbibliotek forsøger at forklare brugerne det på en ny måde.
Skriv en kommentar

10.01.2014
Forskningsbibliotekernes tidsskrift relanceres
Danmarks Forskningsbiblioteksforenings tidsskrift REVY har fået nyt layout og et ændret redaktionelt indhold.
Forskningsbiblioteker og Formidling
Skriv en kommentar

08.01.2014
Mindre politik og mere fokus på at få folk i arbejde
Sådan skal en a-kasse fungere, siger Akademikernes, der er akademikernes a-kasse. Og derfor truer den med at melde sig ud af a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke.
A-kasser
Skriv en kommentar

08.01.2014
Partner i sundhed

Hvorfor skal folkebiblioteket samarbejde med den lokale svømmehal eller fysioterapeut? Det har tre kommuner svaret på efter projektet Flere sider af det sunde liv. De deler ud af deres erfaringer den 16. januar på et inspirationsseminar.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar