Australsk bibliotek får dansk arkitekturpris

18-08-2014 af Sabrine Mønsted
Det nybyggede Craigieburn Library i Australien løb med Kulturstyrelsens nystiftede internationale arkitekturpris sponsoreret af det danske arkitektfirma Schmidt hammer lassen architects.
Fire biblioteker var nomineret som årets nybyggede folkebibliotek 2014, heriblandt Ørestad Bibliotek i Danmark. 

Prisen gik til Craigieburn Library, Hume City i Victoria i Australien, som er tegnet af arkitekten Francis-Jones Morehen Thorp. 

Dommerkomiteens begrundelse gik på arkitekturens samspil med lokalområdet:

”… den nye biblioteksbygning er en brillant og dynamisk platform for fremtidig fælles udvikling af levende kultur og viden og det gode liv i Hume City,” skriver de blandt andet. 

Prisen hedder Schmidt hammer lassen architects – Public Library of The Year Award, er på 25.000 kroner, og blev uddelt 17. august 2014 på den internationale bibliotekskonference IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions), der blev afholdt i Lyon i Frankrig. 

Prisen er en del af Kulturstyrelsens og Realdanias projekt Modelprogram for Folkebiblioteker, der skal motivere kommunerne til at udvikle fremtidens bibliotek, så det tager højde for digital udvikling, lokale kultur og kan imødekomme sammensatte befolkningsgrupper med et åbent og funktionelt arkitektonisk udtryk i balance med omgivelserne.


Læs mere om prisen og se fotos fra det australske bibliotek 


De tre andre nominerede biblioteker:

BIRMINGHAM BIBLIOTEK, ENGLAND 
Nomineringen er begrundet i bibliotekets samspil med byen og i bibliotekets stærke engagement i lokalsamfundet. Arkitekturen har stærke referencer til den lokale kulturarv, som med succes er integreret i designet. På samme måde illustreres det, hvordan et bibliotek kan være et kulturelt mødested og samtidig fungerer som et sted for tværkulturel social sammenkomst og som et læringscenter for lokalsamfundet. 

Arkitekter: Mecanoo

SPIJKENISSE BIBLIOTEK, HOLLAND
Nomineringen er begrundet i byggeriets brug af bøger som symbol for det værdifulde ved læring. Gennem sine glasfacader inviterer biblioteket byen indenfor. Med den stærke arkitektoniske understegning af bogen, har bygningen samtidig skabt debat i biblioteksverdenen om fremtidens bibliotek.

Arkitekter: MVRDV

ØRESTAD BIBLIOTEK, DANMARK

Nomineringen er begrundet i bibliotekets innovative brug af digitale ressourcer, der viser nye måder at integrere digitale funktioner i biblioteket i tæt samarbejde med lokalsamfundet. Yderligere er de meget fleksible rum et eksempel på en effektiv udnyttelse af arealet og sammensmeltningen af et folkebibliotek og et skolebibliotek understreger god brug af ressourcerne.

Arkitekter: KHR

Skriv en kommentar