B for Bibliotekar

16-12-2014 af Anette Lerche
Navn: Kristine Nygaard Ledet
Stilling: Bibliotekschef, Skive Bibliotek
Uddannelse: Bibliotekar DB, IVA Aalborg, 1996
Karriereforløb: Ansat ved Viborg Bibliotekerne, blandt andet som teamkoordinator og senest som leder for formidling og service.
Alder: 43 år

Har du altid vidst, at du ville satse på en karriere som leder?
- Inden jeg blev teamkoordinator i 2007, havde jeg ikke tænkt i de baner, så interessen for ledelse er kommet med årene. Men jeg har altid blandet mig eller været til stede på en måde, der nok gør, at det er naturligt, at jeg er gået den vej. Jeg vil gerne være medbestemmende om, hvor bibliotekerne skal hen, hvordan vi gør det, og hvordan vi får både borgerne og personalegruppen med den vej.  

Hvad er din vision for Skive Bibliotek?
- Den skal vi lave sammen i Skive. Jeg kommer fra Viborg Kommune, hvor der er en anden kultur, andre kompetencer og andre forventninger, så jeg skal lære Skive bedre at kende, og derfor kommer jeg ikke med et færdigt visionspapir, selv om jeg da har nogle tanker om, hvad et bibliotek skal, uden at de er specielt revolutionerende.

Hvad går de tanker ud på?
- Jeg brænder for at skabe et bibliotek, som er relevant for dets lokalsamfund. Vi skal være med til at skabe et tilbud til borgerne, der gør Skive til en attraktiv kommune. Det er ikke noget, biblioteket kan gøre alene, men hvis kommunens institutioner og borgere arbejder sammen, hjælper hinanden og profilerer hinanden, så kan vi meget mere. Hvis man som bibliotek skal være relevant for mange, så handler det om at skabe sammenhængskraft og netværk og være en motor for at skabe fællesskab i en kommune.

Hvorfor søgte du stillingen som bibliotekschef i Skive?
- Skive Bibliotek er et meget dejligt bibliotek med mange muligheder. Jeg har tidligere været i tvivl om, hvorvidt jeg ville satse på en karriere som bibliotekschef. Men Skive tiltalte mig, fordi det ikke er kæmpestort og giver mig mulighed for at afprøve mange aspekter af jobbet – eksempelvis har jeg udlånsvagter. Og med en personalegruppe på 30 ansatte får jeg det nærvær, jeg godt kan lide, hvor vi kan lære hinanden at kende og arbejde tæt sammen.

Du har været leder af Skive Bibliotek i to uger. Hvordan var din første uge?
- Vi startede med fælles morgenkaffe, hvor vi fik hilst på hinanden. Jeg har holdt møde med kulturchefen og sat mig ind i eksempelvis organisationen og budget. Jeg har været ansat i mange år i Viborg, og derfra er jeg vant til at vide mere eller mindre alt, men mit udgangspunkt i Skive er, at jeg ved meget lidt, så for at rette op på det er jeg her i den første tid i praktik hos vores publikumschef.

Hvorfor valgte du en karriere som bibliotekar?
- Det var tilfældigt. Jeg ville i første omgang have været jurist, men det var mit snit og hukommelse ikke til. Så ville jeg være optiker, men der var meget få lærepladser. Så jeg satte mig ned på Skive Bibliotek, som er den by, jeg er vokset op i, og bladrede i en kasse med kartotekskort over, hvad man kunne blive. Jeg kom til B, og der stod bibliotekar, og jeg tænkte, »det kunne jeg da godt prøve«. Det appellerede til mig, at man ikke bare skulle sidde på et kontor uden at have kontakt med andre mennesker, og at man kunne bruge uddannelsen i det private erhvervsliv, men det var først, da jeg kom i praktik, at jeg syntes, at faget blev rigtig spændende. 


Skriv en kommentar