Bogkort som genvej til boghandlernes hylder

19-11-2014 af Anette Lerche
Selvudgivere og små forlag har svært ved at få placeret deres bøger på boghandlernes hylder. De sælger ganske enkelt ikke nok til at kunne konkurrere om hyldepladsen. Ny model med bogkort kan give de smalle titler en fysisk placering i boghandlerne. Og måske en dag også i bibliotekerne.
Den smalle litteratur har svært ved at få en plads på boghandlernes hylder. Det er ikke god forretning at binde sin kapital i små udgivelser, når pladsen på hylderne kan bruges på julens bestsellere. Desuden har boghandlerne svært ved at overskue de mange udgivelser, der ikke er præsenteret i de store forlags kataloger, så hvordan sikrer de sig, at de vælger rigtigt og sætter salgbar kvalitet på hylderne?

NewPub-netværket, der er et tværfagligt netværk, der arbejder for at skabe nye løsninger for et bogmarked i forandring, introducerer derfor en ny model til, hvordan de smalle titler og selvudgivere kan få deres bøger på hylderne i boghandlerne.

Forsøg med bogkort
Indtil videre er forsøget baseret på en aftale med boghandlerkæden Arnold Busck. Det går i al sin enkelthed ud på, at en forfatter eller et forlag betaler et mindre beløb for at få oprettet en titel på bogkortet. Titlen bliver herefter vurderet af indkøberne fra Arnold Busck, der så giver grønt lys til, at der bliver fremstillet bogkort i en kvalitet, der er lig omslaget på en rigtig bog, og de distribueres ud til boghandlerne. Her fylder bogkortet langt mindre end en rigtig bog, men til gengæld er det lidt bredere i formatet, så det stikker ud på hylderne og drukner derfor ikke så let blandt de fysiske bøger. Dermed kan kunderne få øje på bogkortet, uden at boghandleren har bundet penge i bogen eller skal spilde dyre hyldemeter på knap så sælgende varer.

Bibliotekerne kan også være med
Karsten Pers, stifter af NewPub, har udviklet ideen om bogkortet i samarbejde med Arnold Busck. Arbejdet med at udvikle en ide, hvor både forfattere og boghandlere kan skabe en fornuftig forretning, har ikke været let. Men nu, hvor ideen er opstået, er det ikke svært at forestille sig, at bogkortene vil kunne finde anvendelse mange andre steder.

- Jeg er selv en flittig bruger af bibliotekerne, og jeg oplever, at udvalget er temmelig beskedent på hylderne, men når jeg så går på hjemmesiden, kan jeg se, at titlerne findes. Bogkortene kan jo bruges på mange måder. De kan bruges til at formidle e-bøger, eller hvis man har en bog, der godt kunne stå på flere hylder, så kan bogkortet bruges. Der er mange muligheder, siger Karsten Pers.

Han ser også en mulighed for bibliotekerne i at formidle de smallere bøger eller selvudgiverne, når bibliotekerne ikke kan købe alt på grund af en begrænset materialekonto.

- Jeg kunne godt forestille mig, at bibliotekerne åbnede op for at tage imod bogkort, uden at de skulle købe bogen eller få den registreret. Bogkortene ville være en billig løsning for bibliotekerne. Det åbner for, at mange bøger kan udbydes og skabe en fornuftig forretning for både forfattere og boghandlere. For læserne betyder bogkortet, at de kan få adgang til lyrik, nichelitteratur og bagkataloger fra deres ynglings forfattere, siger Karsten Pers.

Læs mere på om bogkort på NewPubs hjemmeside


Skriv en kommentar