Debat om biblioteker på BogForum

11-11-2014 af Sabrine Mønsted
Bibliotekerne fik et skud for boven af Forfatterforeningens formand, Jakob Vedelsby, der bad bibliotekerne have større forståelse for forlagene i forhandlingerne om udlån af e-bøger.
- Jeg forstår ikke den uvilje, bibliotekerne har imod at understøtte det kommercielle marked. Det er mine medlemmer, der leverer indholdet, og det er nødvendigt for os som forfattere, at forlagene klarer sig, sagde Dansk Forfatterforenings formand, Jakob Vedelsby, under en debat om bibliotekerne på BogForum i november. Han mener, at det er problematisk, at for eksempel Københavns Biblioteker ikke tilbyder udlån af e-bøger fra de store forlag i dag.

- Der er en ny national aftale for udlån af e-bøger på trapperne, sagde Forlæggerforeningens direktør, Christine Bødtcher-Hansen, der understregede, at bibliotekerne er vigtige i den litterære fødekæde som formidlere af litteratur og læsefremmende projekter, men at det stadig kun er 8,6 procent af forlagenes omsætning, der kommer fra biblioteksudlån.

- Så det er vigtigt, at vi i udlånsmodellerne for e-bøger kan bevare et sundt og bæredygtigt kommercielt e-bogsmarked, sagde hun.

En rimelig pris
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Carl Christian Ebbesen (DF), var enig i, at der skal være en balance, men den må ikke tippe, så det er bibliotekerne, der mister fodfæste.

- Det nytter ikke, at vi ender med en aftale, så vi ikke har råd til at drive bibliotekerne. E-bogsudlånet er stigende, og hvis det skal koste mere at udlåne en e-bog end en papirbog, så risikerer vi, at alle pengene suser derhen, sagde han.  

Formand for Danmark Biblioteksforening, Steen B. Andersen (A), er enig.

- Vi kan ikke leve med at betale tre gange så meget for den samme litteratur – bare fordi det er en anden platform, sagde han og glædede sig over at høre, at en aftale var på trapperne. - For det har vi snart hørt længe, sagde han.

Hvad skal biblioteket?
Debatten på BogForum handlede også om, hvad biblioteket skal være for et sted?

Folketingspolitikeren Troels Ravn (A) mener, at biblioteket fortsat skal være et fundament i velfærdssamfundet.  

- Bibliotekerne skal være et multikulturhus, hvor man mødes, diskuterer og lytter til foredrag. Men kerneopgaven er fortsat at formidle fag- og skønlitteratur.

Han så gerne mere lokalt samarbejde med kulturhuse, skolebiblioteker eller lokale boghandlere for at modvirke lukning af biblioteksfilialer.

- Biblioteket spiller også en vigtig rolle i forhold til integration og bør være en obligatorisk del af introduktionen til det danske samfund, hvilket kræver, at biblioteket får en politisk ramme og de nødvendige ressourcer til at løse de opgaver, som vi forventer af dem. 


Skriv en kommentar