Del Din Viden-pris til formidlingsprojekt for unge

27-10-2014 af Anette Lerche
Karen Siercke, Hyggefactory og Marianne Vindelev Sæderup, Biblioteket Frederiksberg modtog den 25. oktober Del Din Viden-prisen for deres artikel om projektet Ung-til-Ung-formidling.

Karen Siercke og Marianne Vindelev Sæderup opfordrede i deres takketale til, at bibliotekerne arbejder med og inddrager dem, de kalder de-små-kreative-aktører. Foto Jakob Boserup.

I sin nominering skrev dommerpanelet. »Fagligt interessant artikel, der handler om unges egen kulturproduktion formidlet i bibliotekssammenhæng. Artiklen beskriver projektet kort og præcist, og man får lyst til at vide mere…«

Og i sidste ende var det måske nysgerrigheden efter at vide mere, der gjorde, at Marianne Vindelev Sæderup og Karen Sierckes artikel Ung-til-Ung-formidling – inspiration til samarbejde med små, kreative aktører, der giver liv på biblioteket, blev tildelt Del Din Viden-prisen til festmiddagen under Bibliotekarforbundets generalforsamling og Fagligt Landsmøde den 25. oktober.

I årets Del Din Viden priskomité sidder Bibliotekarforbundets formand Søren Kløjgaard, formand for Privatgruppens bestyrelse Louise Askhøj Larsen, medlem af statsgruppens bestyrelse Rune Rosenborg Rasmussen, samt Perspektivs redaktør Anette Lerche.

Projektet Ung-til-Ung-formidling præsenterer en formidlingsform, hvor unge, der har været tilknyttet et af Hyggefactorys kulturprojekter tager ud og møder andre unge på workshops på bibliotekerne, hvor de sammen fremstiller ny kunst, der derefter formidles i biblioteksrummet.

Marianne Vindelev Sæderup, bibliotekar på Frederiksberg, kalder det at samarbejde med en kreativ aktør som Hyggefactory for »fantastisk berigende«. Og effekten af projektet har været at de unge, der deltog i projektet, har fået øjnene op for biblioteket som et sted, der er meget mere end bøger.

Glade prisvindere
Karen Siercke, der er uddannet cand.scient.bibl, men som i de seneste år har været idemand og hovedarbejdskraft bag Hyggefactory beskriver selv projektet således:

- Ung-til-ung formidling er i sin enkelthed unge, der formidler kunst og kultur skabt af unge til andre unge. I projektet gør vi dem til en bæredygtig fødekæde, hvor vi giver dem værktøjer og netværk til at få det til at ske. Vi giver det hele til dem, så de selv er drivkraften.

At biblioteket er rammen for det hele er ikke så mærkeligt:
- Bibliotekerne har det vildeste brand. Det er en helt vidunderlig platform, hvor man kan mødes og være sig selv og udfolde sig. Det er der ikke mange steder, man kan, siger Karen Siercke.
Den logiske følge af et projekt, der handlede om at formidle, var at formidle projektet til andre bibliotekarer, og dermed blev artiklen skrevet og lagt på Del Din Viden. Desuden har forfatterne til Del Din Viden-artiklen lavet en bog, der kan downloades via Biblioteket Frederiksbergs hjemmeside, så andre biblioteker kan lade sig inspirere og lave lignende projekter.

- Det, der giver mening i den her verden er, at man giver alt det bedste videre, så det kan spire og give ny viden, siger prisvinderne.

Med prisen følger en check på 5.000 kroner.

Skriv en kommentar