Den fysiske og digitale formidling skal følges ad

23-09-2014 af Sabrine Mønsted
600 kulturmennesker tunede ind på den digitale formidling på Kulturstyrelsens årsmøde 22. september i Nyborg.
- Vi skal skabe digital kultur, som ikke ender med, at folk isolerer sig bag hver deres skærm, sagde kulturminister Marianne Jelved i sin åbningstale. Udfordringen er at integrere det digitale, hvor det giver mening, men have fællesskab og dialog for øje.

Hun nævnte bibliotekerne som en kulturinstitution med mange digitale tilbud, hvor det digitale betyder, at flere møder kultur.

- Det har blandt andet fået flere mandlige læsere med i læseklubberne, sagde hun.

- Og i Rebild Kommune har de i forbindelse med projektet Danmark Læser opsøgt folk, der arbejder alene som kirkegravere eller landmænd, og iværksat en kampagne for at gøre dem opmærksom på, at de kan høre lydbøger på jobbet, fortalte Marianne Jelved og understregede, at det digitale er et middel til at få nem adgang til kulturen. Men at det aldrig kan erstattes af den fysiske oplevelse og det personlige møde. 

Hun fremhævede Furesø og Hillerød Bibliotekerne, hvor henholdsvis udviklingshæmmede unge og studentermedhjælpere kører ud i udsatte boligområder med bogkasser og banker på døren med bibliotekets tilbud. 

Guide til det digitale 
Uddannelsesforsker ved University of Oxford Monica Bulger holdt et oplæg om unges brug af digitale tilbud og understregede, hvor vigtigt det er at lære børn og unge at begå sig online. Hun oplever, at forældre og undervisere slipper kontrollen og læringen, fordi børnene så naturligt håndterer teknologien.

- Men begrebet digitalt indfødte betyder ikke, at de ikke skal have samme hjælp som i den fysiske verden til at finde ud af, hvordan de passer på sig selv online, sagde Monica Bulger.

En europæisk undersøgelse med 25.000 børn i alderen 9-16 viser, at danske børn og unge er mere i tvivl om, hvad de kan gøre for at beskytte sig selv online, end børn i andre europæiske lande, og samtidig er de nogle af dem med størst adgang til teknologien.

Kulturstyrelsen holdt årsmøde den 22. og 23. september 2014 på BEST WESTERN Nyborg Strand. Overskriften var Fremtidens kulturbrugere og det digitale.


Skriv en kommentar