Fra frivilligt til kommunalt bibliotek

17-12-2014 af Sabrine Mønsted
Strib Bibliotek er siden 2012 blevet drevet af frivillige, efter byrådet ville lukke biblioteket. Nu har samme politikere besluttet, at biblioteket igen skal være kommunens ansvar.
»Først skulle Strib Bibliotek lukkes som en del af en kommunal sparerunde. Så blev det reddet af en flok ihærdige borgere, som fik lov til at drive biblioteket videre i privat regi. Så kom der lidt hjælp til indretning og nogle få bibliotekartimer. Og i 2014 fik biblioteket det samme åbne bibliotekssystem som filialerne i Nørre Aaby og Ejby. Og 1. september 2015 er Strib Bibliotek tilbage i varmen som et rigtigt kommunalt bibliotek.«

Sådan beskriver Søren Erik Jepsen, medlem af bestyrelsen for Strib Biblioteks frivilligforening, forløbet for Strib Bibliotek i en mail til Perspektiv.

Kort efter det i 2012 var besluttet at lukke Strib Bibliotek, blev der dannet en forening af frivillige for at drive biblioteket videre. De holdt fra dag et biblioteket åbent fra klokken 14 til 17 hver dag.

I dag tæller foreningen 140 medlemmer, og 50 er frivillige på biblioteket. I 2014 blev biblioteket et åbent bibliotek med åbent mellem klokken 7 og 22 og bemanding af frivillige fra klokken 13 til 15.  

Da de frivillige overtog biblioteket i 2012, var der ikke udsigt til nye bøger. Undervejs har de selv skudt 10.000 kroner i puljen til nye materialer og fået bevilliget lidt penge fra kommunen, men i dag er de kommet på omgangshøjde med de øvrige af kommunens biblioteker og har adgang til nye materialer, og fra 1. september får biblioteket 12 bibliotekartimer og en flydende bogbestand, så de frivillige ikke skal sende bøger tilbage, hver gang de har været bestilt fra andre biblioteker.  

Foreningen har gennem de sidste to år sat gang i en masse aktiviteter – fortælleaftener, fastelavn, musik og foredrag med lokale fra Strib. Bestyrelsesmedlem Ole Østergaard er sikker på, at det er det engagement, der har fået politikerne til at gøre Strib Bibliotek til et rigtigt bibliotek igen.

- Det er gået op for dem, at vi rigtig gerne vil, og at mange har gavn af biblioteket, siger han.

Lars Vigsø (S), formand for kommunens Børn, Kultur og Fritidsudvalg, siger til Fyens Stiftstidende, at det er beviset på, at det kan betale sig at kæmpe.

»Hvis man er ihærdig og sej og gør en frivillig indsats, så kan der lige pludselig opstå en ny situation. Man skal være meget hårdhudet, hvis man ikke anerkender det stykke arbejde, der er blevet lagt der.«

Lars Vigsø er sikker på, at biblioteket ikke var blevet genåbnet, hvis det var blevet lukket helt fra 2012, som jo var politikernes plan.

»Hvis ting først er lukket, så er det meget svært at få det i gang igen. Så hatten af for det frivillige arbejde. Vi kan ikke sige, at det giver resultater som det her hver gang, men nu har vi ressourcerne.«

Kommentarer (3)

19. december 2014 kl. 08:32
Tak for omtalen.
Ja jeg er helt sikkert en " mønster" borger, men ... Jeg hedder altså Østergaard.
God jul ønsker Ole Østergaard
19. december 2014 kl. 13:21
Kære Ole Østergaard
Skønt vi på redaktionen er helt enige i, at du er en mønster-borger, så har vi fluks rettet dit navn, så det nu er korrekt. Vi beklager - og ønsker dig en glædelig jul.
Venlig hilsen
Anette Lerche
Redaktør Perspektiv
20. januar 2015 kl. 11:18
Den 1.april 2015 er det 50 år siden folkebibliotekerne blev obligatoriske og de alle skulle være kommunale. Før den tid havde de fleste biblioteker på landet været forenings- eller selvejende. Stat, amter og kommuner havde ganske vist haft nogle forpligtelser, men det var i høj grad de lokale bibliotekssagsforkæmpere, der kradsede penge ind og skabte liv - arrangementer - omkring bibliotekerne. Det var ikke deres skyld, at de fleste af de gamle sognebiblioteker var gået håbløst i stå, men i høj grad det system, som de både var og ikke var en del af.

Skal Strib bibliotek leve er det vigtigt at det materialemæssigt og betjeningsmæssigt er en del af et større system.. Materialebestanden skal plejes og udskiftes løbende, og der skal nogle timer om ugen være en bibliotekar til stede, der kan bibliotekshåndværket og hjælpe med at skabe materialetilbuddet og med at finde rundt i den digitale verden. Og så ville jeg glæde mig over den praktiske hjælp og alt det liv, som de frivillige skaber.

Skriv en kommentar