Giv brugerne adgang til alt

27-05-2014 af Sabrine Mønsted
Når brugerne søger efter materiale på Vejle Bibliotekernes hjemmeside, får de adgang til alle bibliotekets kilder i den nationale databrønd. Det har blandt andet betydet en firedobling i udlånet af materialer fra de engelske databaser Ebrary og Safari Tech.

Vejle Bibliotek har siden 2011 abonneret på den biblioteksbrønd, som alle biblioteker tilsluttet DDB (Danskernes Digitale Bibliotek) i en opdateret udgave, får adgang til efter sommerferien. Fra starten tog de et valg. Brugerne skal have adgang til alt.

- Vi har konsekvent valgt at slå alle de kilder til, som vi kunne. Vi vil give lånerne overblik over kilderne og adgang til så meget som muligt. På den måde kan de for eksempel se, hvilke muligheder de har, hvis en bog ikke er hjemme fysisk og i stedet låne den på eReolen, siger udviklingschef på biblioteket, Lilli Mortensen. 

Forsigtige bibliotekarer
Ikke alle de biblioteker, der løbende har tegnet abonnement på brønden, har været lige så modige som Vejle. Hos DBC, der driver og udvikler brønden, oplever man, at der blandt de biblioteker, der er tilmeldt, har været en vis forsigtighed med at give brugerne adgang til alt i brønden.  

Lilli Mortensen mener, at det kan skyldes, at bibliotekarerne helst ikke vil give adgang, før et system fungerer perfekt.

- Bibliotekarer kan godt være lidt forsigtige og vil være troværdige, så når søgningen viser en henvisning, skal lånerne kunne klikke direkte hen til materialet, siger Lilli Mortensen, der selv mener, at det er bedre at kaste sig ud i det end at vente på det ideelle system.

- Det er bedre at få en henvisning til en artikel eller tidskrift, selv om brugeren bagefter skal finde den i fysisk form, fordi den ikke fås online, siger hun.  

Argumentet kan også være, at det forvirrer brugerne, eller at de ikke er så interesserede i bestemte databaser. Men det, mener Lilli Mortensen, ikke holder. 

- Vi ved, at brugerne ofte starter med at søge selv, så den bedste formidling af materialer er, at alle kilder er med i resultatet, siger hun.

Kilder frem i lyset
I Vejle har de oplevet, at udlånet fra den engelske database Ebrary er gået fra 5.000 udlån i 2011 til  22.000 udlån i 2013. Det er sket efter, at de blev tilsluttet brønden i 2011, og databasen derfor er begyndt at dukke op i brugernes søgning. Det samme gør sig gældende med databasen Safari Tech Books, som brugerne fik adgang til i 2012. 

- Det er kilder, som tidligere har været gemt lidt væk. Brugerne skulle vide, hvad de ledte efter, for at finde frem til dem, siger Lilli Mortensen. 

I Vejle kan brugerne selv klikke af på hjemmesiden, hvis de ikke ønsker alle henvisningerne i deres søgeresultat, men for eksempel kun vil se bøger. 

Samtidig med, at Vejle Bibliotekerne har åbnet for sluserne, har bibliotekarerne været på kursus i at formidle de nye ressourcer under sloganet: Har du husket din licens?  

- Så de gode udlånstal skyldes også, at bibliotekarerne har gjort en indsats for at formidle de nye ressourcer og få forklaret brugerne, hvordan hjemmesiden og søgningen fungerer efter, at vi gav adgang til alle kilderne, siger Lilli Mortensen. 


Skriv en kommentar