Glæde over aftale om eReolen

25-11-2014 af Anette Lerche
Der er stor tilfredshed med, at det er lykkedes at forhandle en aftale om eReolen på plads, for det vil igen sikre borgerne adgang til de populære titler.

Fra årsskiftet lukker forlagene Ebib og samler i stedet det digitale udlån på eReolen. Det er en klar forbedring for de borgere, der gerne ville kunne låne bibliotekernes e-bøger, vurderer flere af aktørerne omkring bibliotekerne og forlagene.

Kulturminister Marianne Jelved siger blandt andet om aftalen i en pressemeddelelse fra Danskernes Digitale Bibliotek, der har forhandlet aftalen på plads for bibliotekerne:

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at lave en fælles digital udlånstjeneste til vores biblioteker. Det får vi borgere stor glæde af. Samtidig med at forlagene og bibliotekerne med aftalen giver et klart signal om, at man fremadrettet arbejder sammen om optimale rammer for nuværende og kommende læsere. Det er glædeligt.

Jacob Heide Petersen, formand for eReolen, hilser også aftalen velkommen.

- Vi er glade for aftalen, som skaber en fin balance mellem forlagenes og bibliotekernes behov baseret på fælles interesse i at fremme litteratur og læsning. Med aftalen får borgerne adgang til flere e-bøger fra bibliotekerne. For eReolen betyder det endnu højere kvalitet og større bredde i udbuddet af e-bøger, hvilket vi kan udnytte til at få flere borgere til at læse e-bøger. Vi glæder os til at samarbejde med forlag og forfattere om at formidle e-bøgerne sammen med bibliotekernes øvrige tilbud.

I forlagsbranchen roser man også aftalen. Formanden for forlæggerforeningen Stig Andersen understreger dog samtidig, at man nøje vil følge, hvordan udlån og salg af e-bøger udvikler sig, så der er en balance mellem det kommercielle marked og biblioteksudlånet både hvad angår trykte bøger og e-bøger.

Aftalen skal evalueres efter seks måneder.

Kommentarer (2)

26. november 2014 kl. 10:47
Jeg er stærkt frustreret over at man går ud med en massiv pressekampagne om dette fantastiske forhandlingsresultat uden forinden - eller måske bare samtidig - at have de præcise vilkår klar til bibliotekernes orientering. Der er rigtig mange væsentlige spørgsmål omkring licensmodellen, som vi ikke kan få svar på. Det eneste, som står klart, er at vi er tvunget til at hoppe på - at vi ingen lokal indflydelse får på materialevalget - og at det bliver dyrt. Hurra for en god aftale!
26. november 2014 kl. 14:27
Jeg er måske ikke ligefrem frustreret, men jeg undrer mig i hvert fald over, at man kan læse en masse om, hvor glade begge sider synes at være over resultatet, uden at det nogetsteds fremgår, hvad aftalen egt. indebærer for bibliotekerne(s budgetter). Det er da ellers en ret interessant information at tilbageholde. Ikke mindst i betragtning af hvor meget ereolen indtil videre har været igennem.

Skriv en kommentar