Røde, gule og grønne åbningstider i Odense

13-01-2014 af Anette Lerche
Åbne biblioteker, betjeningsløse biblioteker, ubemandede biblioteker? Der er mange bud på, hvad man skal kalde et bibliotek, der har åbent, men ingen bemanding. Odense Centralbibliotek forsøger at forklare brugerne det på en ny måde.

Foto: Jakob Boserup

I Odense har Hovedbiblioteket udvidet åbningstiderne og introduceret det, biblioteket kalder De Gule Timer. De gule timer ligger i ydertimerne og viser brugerne, at biblioteket er åbent, men uden betjening.

- Tanken om at give åbningstiderne farver opstod til et møde, hvor en sekretariatschef i første omgang talte om Netto, som en måde at forklare vores nye åbningstider og bemanding. Og så fik jeg ideen om et trafiklys, hvor rødt betyder stop, fordi biblioteket er lukket. Gult fortæller brugerne, at biblioteket er åbent, men at de er på egen hånd og eget ansvar, mens grønt viser, at der er fuld bemanding og service, forklarer Publikums- og Hovedbibliotekschef ved Odense Centralbibliotek Jens Winther Bang Pedersen.

Dermed har biblioteket klart signaleret til brugerne, at der er forskel på kvaliteten i tilbuddet, men samtidig givet de mange borgere, der kommer i banegårdscentret uden for bibliotekets almindelige åbningstid, mulighed for eksempelvis at låne bøger eller bruge den gratis wi-fi.

- Biblioteket hører under By- og Kulturforvaltningen, så nu prøver vi at få fat i en gammelt trafiklys, der kan stå ved indgangen og lyse grønt i den almindelige åbningstid, gult i de gule timer og rødt, når vi er lukket, siger Jens Winther Bang Pedersen.

I alt har biblioteket nu åbent i ekstra 25 »gule« timer om ugen

 Skriv en kommentar